РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Четяща Стара Загора посреща най-доброто си поетично бижу Мария Донева

Публикувано на:

От понеделник, 15-и април, започва третата седмица на 19-ото издание на Маратона на четенето в Града на липите. И още във вторник, 16 април, ще яхнем поетичния Пегас със силно въжделеното гостуване на Мария Донева. Премиерата на най-новата й книга „Писмото на мравката” ще събере верните фенове на поетесата, писател и преводач в Държавната опера. Мястото е фоайето на втория етаж, а началният час е 18:00.

Домакини на литературното събитие ще бъдат Библиотека „Родина” и Издателска къща „Жанет 45”.

Сред събитията през третата седмица приятно изпъква и творческото ателие с графичния дизайнер и илюстратор Кристина Тужарова. Дамата е автор на книгите от детската поредица за български художници – „За Майстора на цветовете” и „В невидимия свят с Иван Милев”. Срещата-ателие с Тужарова ще се проведе на 18 април, четвъртък, между 14:00 и 16:00 часа в Детския отдел на Библиотека „Родина”, поканени са малките членове на клуб „Приятели на книгата”. Името на Тужарова наскоро нашумя като селекционер на българската изява в Панаира на детската книга в Болоня, провел се между 8 и 11 април. Заедно със Зорница Христова и Валентина Стоева тя подбра българските детски книги, които бяха представени на изложението, от над 100 родни издания през последните няколко години. Панаирът на детската книга в Болоня се провежда от 1963 г. и е най-големият, посветен на литературата за малчугани.

Интелектуалният акцент и през седмицата 15-21 април ще пада върху четенето в детски градини, училища и библиотеки. Извънредно важно е децата да попият от малки любовта към трепетното разгръщане на книжните страници. Защото конкуренцията на светещите екрани със скромните книжки не трябва да се решава в полза на едните или другите. През тази седмица малките старозагорчета ще убедят в това поетесата Живка Барова, която ще чете произведения на Леда Милева в ДГ № 24 „Радост” и писателят Никола Райков, който ще представи свои творби с герой малкото таласъмче пред учениците от първи до четвърти клас на ОУ „Иван Мирчев” в с. Дълбоки. Учениците от началната степен на ОУ „П. Р. Славейков” в Стара Загора ще посрещнат писателя приказник Димитър Никленов на 16 април от 11:30 часа.

В Регионалния исторически музей също са измислили интересна проява, за да привлекат вниманието на учениците от третите класове на ОУ „Кирил Христов”. Във времето от 16 до 29 април всяка сутрин от 10:00 часа в музея канят на ателие за писане с перо и мастило. Как класиците са оставяли своите творби върху хартиените страници, когато не са разполагали с автоматични химикалки, ще бъде прелюбопитно за децата.

Твърде много място ще отнеме да изброим всички четения, рецитации и драматизации, в които през тази седмица ще участват старозагорци от всички възрасти – от деца в детските градини до пенсионери в своите клубове. За повече подробности посетете нашия уебсайт (https://www.rodina-bg.org/) и следете актуализациите ни във фейсбук (@LibraryRodina).

Вижте още