РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ръководствата на Община Гурково и РИМ-Стара Загора обсъдиха бъдещето на обекта Антична баня в м. "Дюлевец"

Публикувано на:

За бъдещето на обекта Антична баня в м. "Дюлевец" край  Гурково, разговаряха кметът на общината Кънчо Папазов и председателят на Общинския съвет Димитър Драчев с директора на РИМ-Стара Загора гл. ас. Петър Калчев и зав. отдел „Антична археология" ас. Мария Камишева.

Проучванията, направени в периода 2016-2029г. и ръководени от ас. Камишева, са установили, че сградата може да се интерпретира като баня, вероятно прилежаща към вила рустика, разказаха от музея, конкретизирайки етапите на своята дейност. „Идеята на общинското ръководство  е изготвяне на концепция за култура и туризъм, съобразена с условията и възможностите на региона. Един от акцентите е именно този обект, който да бъде завършен и консервиран", каза кметът Папазов.

На срещата, в която участваха и заместник-кметовете, бе дискутирана необходимостта от аварийна консервация и реставрация, но това е в правомощията на Министерството на културата. Първата стъпка е изработване на проект, с който да се кандидатства за финансиране на опазването на недвижимото културно наследство. После предстои  съгласуване с НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство), за да се пристъпи към реализацията му. Проектът ще включва мониторинг и документиране  състоянието на обекта.

Вижте още