РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Заместник-министрите Ангелина Бонева и Николай Найденов обсъдиха актуални проблеми с представители на местната власт в Стара Загора и региона

Публикувано на:

Заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и Николай Найденов, заедно с областния управител на Стара Загора Ива Радева, проведоха среща с кметове от област Стара Загора, на която обсъдиха етапа на инвестициите в развитието на засегнатите от прехода региони.

Местната власт настоя за ясен и прозрачен начин на разпределение и оползотворяване на средствата по Фонда за справедлив преход, по възможност с прякото участие на общините и в синхрон с принципите на местното самоуправление и партньорското участие.

Зам.-министър Найденов пое ангажимент да съдейства по въпроси за транспортната свързаност и качественото устройствено планиране във връзка с предстоящите проекти на местно ниво. МРРБ е водеща институция по отношение на интегрираните инвестиции и тези, свързани със Зеления пакт на ЕС, подчерта зам.-министър Бонева. Тя увери, че министерството и конкретно екипът на Управляващия орган на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. ще работи активно по стратегическия приоритет от териториалните планове на трите засегнати региона, насочен към процедурата за изграждане на индустриални зони.

Областният управител на Стара Загора Ива Радева обясни актуалния статус на създаването на под-комитет за справедлив преход на местно ниво, който е гарант за местното навременно участие в процесите на вземане на конкретни решения.

Участниците в срещата обсъдиха и въпроси, свързани с подкрепата за работната сила във въглищните региони. От страна на КРИБ-Стара Загора, чийто представител също се включиха в нея, бяха очертани нуждите на работодателите и подходите за привличане на нови стратегически инвеститори.

Вижте още