РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Работна среща на шестте града за 50-ия празник „Балканът пее и разказва"

Публикувано на:

Гурково бе домакин на работна среща за подготовката и организацията на традиционния празник  "Балканът пее и разказва", който тази година ще се проведе на 15 юни. Зам.-кметове, секретари и експерти по културата от Елена, Дряново, Трявна, Твърдица и Котел обсъдиха с града-домакин Гурково технически план, срокове, регламенти и проект на програма за тържественото честване на 50 години от първото издание.  

Срещата бе открита от зам.-кмета по хуманитарни дейности Марияна Маринова. Припомнен бе статутът и дискутирани бяха традиционните прояви на празника, който стартира през 1974 година от град Елена. Идеята е  за приятелство и сътрудничество между балканските градове, които изявяват родолюбието, таланта и богатството на фолклора, домакинствайки изкуство и култура на ротационен принцип половин век вече.

„Лицата на Балкана" ще е тема на фотоконкурс, в който ще могат да участват и ученици, и възрастни, като всеки участник ще представя до 3 авторски снимки, придружени с кратка история.  За ценителите на традициите и любителите на ръкоделието от шестте града се организира изложба „Сръчните ръце на българката". Ръкоделието, усещането за красота и опазването на българските традиции в нашите градове ще покажем на публиката в празничния ден", каза Маринова, представяйки целта за съхраняване и приобщаването към народните ценности. Присъстващите изтеглиха жребий за своето участие на фестивалната сцена, коментираха добрите практики през годините, както и нови идеи за гостите на юбилейното честване.

Празникът ще започне с атрактивно дефиле на градовете, продължава с ритуално вдигане на фестивалното знаме, с прекрасни сценични изяви, демонстрация на занаяти, обявяване на конкурсни победители, приемане на летописната книга на града-домакин Гурково, която запечатва тържественото изобилие и завършва с предаването на знамето на следващия град-домакин. 

Вижте още