РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

300 души са загубили работните си места в региона на Стара Загора и Димитровград

Публикувано на:

Кръгла маса "Реализиране на възможностите – Стара Загора" се проведе като втора поред среща в Стара Загора в рамките на европейския проект "Преход на възможностите". Целта на срещата  - публичен диалог с местни представители, които могат да допринесат за справедлив преход със собствени идеи и проекти.

Организатори на форума са "Бранд Медия България" и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР).

"Става въпрос за преход между иновации и технологии, който се случва сега и в момента. Работни места, бизнес и умения на бъдещето, много от технологиите и иновациите промениха тотално начина ни на мислене, начина на правене на бизнес, начина на работа", коментира директорът на АРИР д-р Румяна Грозева.

"Само в региона на Стара Загора и Димитровград имаме близо 300 души, които са загубили работните си места. 130 - в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица-изток 3" в Димитровград, предстои съкращение и на още 160 работници в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". Ние сме без ясна перспектива какво ще се случи и благодарение на натиска на работодатели и синдикати започнаха действия в тази посока, с които се опитваме да минимизираме последиците от това, което в момента се случва в едно от най-добрите предприятия по отношение на производството на електроенергия от въглища", каза вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България(КРИБ) Стефан Шоселов, председателят на ТПП- Стара Загора Олег Стоилов, директорът на Бюро по труда – Стара Загора Любен Георгиев, представители на бизнеса и на научната общност участваха в дискусията. Те коментираха „Преход на възможностите“ на различни нива – като инвестиции в технологии, инвестиции в умове и преквалификация. Идентифицирайки нуждите и опасенията на хората в регион Стара Загора с оглед на предстоящите промени, ще бъдат осъществени и проектите, с които да се случи прехода.

Вижте още