РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

40 жокеи с над 60 коня участваха в състезанията за Тодоровден в Конна база при Тракийски университет – Стара Загора

Публикувано на:

Тодоровден изпълни Конната база на Тракийски университет – Стара Загора със стотици привърженици на красивия спорт, който в празничния ден събра 40 жокеи с над 60 коня от цялата страна.

Водосвет за здраве и благоденствие сложи началото на спортното събитие, организирано от Тракийски университет и община Стара Загора в чест на българските традиции и преклонение към един от небесните покровители на града на липите Свети Теодор Тирон.

Ректорът на университета проф. Ярков поздрави участниците и гостите: „Сърцето ми е изпълнено с радост да видя днес толкова много хора, участници и деца тук – в Конната база. Нека този ден да даде рестарт на славата на конния спорт в Стара Загора, с основен двигател Тракийски университет и да станем отново лидери на Балканите. Тук ще стартираме конна езда за деца, хипотерапия, конна болница и рехабилитационен център за коне и ще сбъднем мечтите си заедно! Желая на всички участници късмет!"

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров също отправи своето приветствие: „Първо искам да поздравя всички именици днес, на този хубав български празник – бъдете живи и здрави. Благодаря специално на ректора, затова че има планове за тази прекрасна база на Тракийския университет, която има нужда да се доразвие и да се инвестира в нея, така че конният спорт в Стара Загора да може се развива и традициите да бъдат продължени. Нека днес победят най-силните, най-добрите и да продължават да прославят този красив спорт!"

Официални гости на събитието бяха членове на ректорското ръководство, представители на ръководството на общ. Стара Загора и на държавната власт.

Красимир Димитров от Тракийски университет с коня Ясинта грабна Купата на ректора в най-високата категория в конните състезания X паркур над 01,05 метра, където премериха сили 16 участници. На второ място в категорията беше Филип Вълев с Джъстис, на трето Десислава Колева с Касара, на четвърто Самуил Мановски с Палада, на пето Лоугън Саудърс с Меркур.

Филип Велев с Джъстис стана носител на Купата на кмета в категория X паркур до 01 – 01,05 метра, следван от Петър Иванов с Какао, Красимир Димитров с Индиак, Константина Плешкуца с Лейди Дездемона и Лоугън Саудърс с Пали.

В категорията за деца, любители и млади коне с X паркур до 60-70 см. победителите се наредиха в следния ред: 1 място – Белослава Братанова с Рамира, 2 място - Константина Плешкуца с Лейди Дездемона, 3 място - Рината Закирова с Лейди Дездемона, 4 място – Яна Шаркова със Скуби Ду, 5 място – Владимир Иванов с Азия.

Представителен фолклорен ансамбъл Нашенци съпроводи музикалната част на празничния Тодоровден, а финал на празникът поставиха децата, които сега правят първите си стъпки в конния спорт с демонстрация в категория Начинаещи.

Вижте още