РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Съветниците от ПП-ДБ сезират антикорупционната комисия в Общинския съвет

Публикувано на:

Общинските съветници от групата „Продължаваме промяната -  Демократична България“ в Общински съвет Стара Загора сезират със сигнал Постоянната комисия за "Противодействие на корупцията и предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по чл. 49, ал2 от ЗПК". Според съветниците, комисията, след като изясни всички факти и обстоятелства, които са от значение по случая, свързан с действията на Янко Янков и Ивета Лазарова,  трябва да приеме решение и да внесе съответното предложение до Общинския съвет.

Мотивите си,  съветниците от ПП-ДБ, обобщават в декларация, в която припомнят, че Върховен касационен съд публикува съобщение, че на общинския съветник от Общински съвет Стара Загора Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. за осъществяване  състава на престъпление „купуване на гласове“ в проведените през 2019 г. избори за общински съветници и кмет на гр. Ст. Загора.

Дадените в хода на делото показания на общинския съветник Ивета Лазарова са отхвърлени като недостоверни.

От групата на ПП-ДБ обясняват, че „съгласно чл. 30, ал.4 от ЗМСМА, правомощията на общинският съветник се прекратяват, когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда за лишаване от свобода за престъпление от общ характер. В конкретния случай е налице несъвместимост със заемана длъжност, поради което очакваме Общинска избирателна комисия този път да вземе решение съобразно закона. Обръщаме внимание, че при констатирани от постоянната комисия за ПКПУКИ несъответствия със заеманата длъжност на седем кмета от Област Ст. Загора, ОИК не приложи закона и не прекрати предсрочно техните пълномощния“.

В края на май 2022 година Общински съвет Стара Загора е приел Етичен кодекс, който установява правила за поведение на общинските съветници, е записано още в документа.

Според съветниците,  с оглед заеманите от Янков и Лазарова отговорни длъжности в Общински съвет Стара Загора, „задължението за спазването на принципите на етичния кодекс важи в още по- висока степен.

снимка: iStock/Getty Images 

Вижте още