РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Технологичният фестивал Zara Tech Spring с второ издание през април

Публикувано на:

От 13 до 21 април 2024 в Стара Загора ще се проведе второто издание на технологичния фестивал Zara Tech Spring. Организатор е Асоциация IT Стара Загора, а целта на инициативата е събере местната IT общност, като постави важни теми и водещи тенденции в сектора през 2024. 

Zara Tech Spring се завръща в нов формат. Фестивалът стартира с уикенд събитие на 13 и 14 април, насочено към IT специалистите в града и региона. В рамките на два пълни дни водещи лектори ще споделят знания и опит. Те ще очертаят настоящите и бъдещите тенденциите в някои от най-актуалните технологични направления - изкуствен интелект (AI), machine learning, облачни технологии, киберсигурност, различни DEV Talks, Startups и други. На сайта www.zaratech.bg вече са публикувани първите лектори, а следващите дни ще се обявяват поетапно и останалите специалисти. Очаква се в двата дни да презентират близо 20 професионалисти от водещи компании в България. Организаторите от IT Стара Загора споделят, че както и миналата година голяма част от лекторите са стартирали своя път от Стара Загора, а днес заемат ключови позиции в различни български и международни организации. 

На 15 април предстои „СвръхКонференция за ученици“. Събитието ще събере ученици от гимназиите в града и региона и ще ги срещне с вдъхновяващи специалисти от различни сфери. Целта е младежите да научат повече за възможностите за реализация в професиите на бъдещето като почерпят опит от успешни хора в България. Събитието ще бъде интерактивно, ще насърчи активното участие на учениците и всеки от тях ще получи сертификат за участие. 

За втори път в рамките на Zara Tech Spring ще се проведе и работилницата за момичета Rails Girls Stara Zagora. Световната инициатива стъпва отново в града, за да помогне на нови 30 дами без опит в програмирането да се докоснат за първи път до технологиите с помощта на опитни ментори.

Кандидатстването вече е отворено на bit.ly/4cozBVS

Участието във всички събития от Zara Tech Spring 2024 е безплатно благодарение на генералния партньор на инициативата - хостинг компанията SiteGround. Към партньорите на фестивала се присъединяват и Европейският цифров иновационен хъб “Загоре”, компанията IBM и IT фирми от града и региона.

Участниците имат възможност да закупят и дарителски билет с благотворителна кауза - приходите ще отидат за организирането на Годишния хакатон за ученици през месец юни. 

За повече информация и регистрация за събитията - www.zaratech.bg, както и на страниците в социалните мрежи Facebook, Linkedin и Instagram.

 

За Zara Tech Spring  

Zara Tech Spring е първият по рода си голям технологичен фестивал в Стара Загора. Организатор е Асоциация IT Стара Загора в партньорство на представители и компании от технологичния бизнес. Основните цели на събитието са да стане място за среща на местната IT общност с доказали се специалисти от различни направления на индустрията. Събитията на Zara Tech Spring обхващат широк набор от теми – от това как да стартираме бизнес в сектора до AI, Machine learning, Cloud, Quantum Computing, Киберсигурност, Blockchain и Web 3, DEV Talks и различни програмни езици. По време на първото издание на фестивала през 2023 г. се проведоха над 16 събития с повече от 700 участници. 

За Асоциация IT Стара Загора  

Асоциацията работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в Стара Загора и региона през установяване на ефективно партньорство и активно взаимодействие с всички участници в сектора, както и с организиране на различни инициативи в сферата на IT, дигиталните умения и предприемачество. Екипът вярва, че в областта има огромен потенциал, който може да я постави на технологичната карта на България и именно това го мотивира да подкрепя редица хора да стартират своя път в технологиите и предприемачеството. 

През последните 4 години Асоциация IT Стара Загора е организирала над 60 събития, с които са достигнати над 2000 души. През 2024 г. е победител в 13-тото издание на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в категория „Образование“. 

За SiteGround

 
SiteGround е международен лидер в IT хостинг технологиите и услуги за уеб страници. С повече от 20 години глобален опит, днес е най-голямата независима компания в своята сфера на дейност със сървърни центрове в Европа, Азия и Америка, над 2.9 милиона домейна на клиенти в световен мащаб и екип от над 500 души в офисите си в София, Пловдив и Стара Загора. SiteGround е една от единствените три хостинг компании, препоръчвани от най-използваната платформа за изработка на сайтове в света – WordPress. Благодарение на мащабната си ангажираност и инвестиции, SiteGround е отличена с над 30 награди като работодател и социално отговорна компания от различни организации. Компанията вярва в потенциала на Стара Загора и региона и подкрепя различни инициативи, посветени на развитието местната IT екосистема.

 

Вижте още