РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кметът Живко Тодоров поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Публикувано на:

По повод 80-годишния юбилей на славния футболист и треньор Иван Вутов, който празнува днес, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, заедно с началника на отдел „Спортни дейности“ Петко Крумов, се срещна с него в зала 203 на Общинска администрация.

„За мен е огромна чест да посрещна един Заслужил майстор на спорта, какъвто е Иван Вутов. Искам да го поздравя сърдечно по повод неговия 80-годишен юбилей и да изкажа признателност и благодарност за това, което е направил за българския футбол. Той е истински професионалист и човек, който заслужава да бъде следван от младите, да бъде пример за тях. Примери като него се намират трудно в днешно време – дисциплиниран, талантлив и можещ“, каза в началото на срещата кметът Живко Тодоров. Той пожела на рожденика да бъде най-вече здрав и да продължава да разказва за своя легендарен път във футбола както в Стара Загора, така и по света.

За да бъде подобаващо отбелязан празникът бе поднесена торта за юбиляря, както и специален плакет - знак на признателност. Част от подаръците бяха и трита тома на „Шампионите разказват – живи спомени на известни спортни личности на Стара Загора“.

„Изключително трогнат съм от жеста и благодаря. Не съм очаквал такова признание, особено в Стара Загора, тъй като годините в „Берое“ бяха белязани от много трудности. Отказах се от много неща, за да има в такъв труден момент отборът лидер. Радвам се, че пазите толкова хубави спомени от моята кариера“, обърна се Иван Вутов към кметът Тодоров. Той разказа за своите хубави и лоши моменти по време на професионалния си път и като футболист, и като треньор. „Когато бях в отбора на „Берое“ няма да забравя деня, в който отидохме в град Русе за мач и малко преди старта не ни позволиха да играем. Такива моменти не се забравят, защото ударът бе голям за нас. Историята е повече тъжна, но хубавите спомени могат по-лесно да се забравят – трудностите се помнят винаги“, спомни си Вутов.

Иван Вутов, който е отличен с почетното звание „Заслужил майстор на спорта“ за 1973г, отчете, че по-трудно е да бъдеш в ролята на треньор, отколкото на футболист. „Отговорността е голяма, със сигурност не е лесно да бъдеш от тази страна“, категоричен бе той.

Състезателната кариера на Иван Вутов започва като юноша на Локомотив (Мездра). Играе като полузащитник в Миньор (Перник) от 1962 до 1964 г., Берое от 1964 до 1966 и от 1969 до 1974. През 1967 г. играе в Левски, а от 1967 до 1969 в Черноморец. Има 185 мача в „А“ група. Вутов е „Заслужил майстор на спорта“ от 1973 г.

Треньор на Нефтохимик (Бургас), а от 1992 до 1993 г. е начело на „Левски“, с който става шампион на България през 1993 г. и носител на купата през 1992 г. По-късно е национален селекционер на Буркина Фасо, както и консултант на „Нефтохимик“. Бил е начело на Берое, Розова долина, Чирпан, Черноморец, младежкия национален отбор на България, „Олимпик“ (Тунис), „Сову клуб дьо Бахам“ (Камерун), Миньор (Раднево), както и технически директор на „Берое“. Бил е треньор на тима от югоизточната „В“ група Странджа-Металург (Средец). Последната месторабота на опитния специалист е Клуб Сур от Оман, като с него той спечели купата на страната. На 26 март 2019 г. поема Верея (Стара Загора).

Вижте още