РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Редица събития организират в Стара Загора по повод Международния ден на редките болести

Публикувано на:

На 29 февруари се отбелязва Международният ден на редките болести. Тази година той ще премине под  мотото "Всеки има цвят... Ти сподели своя!". Община Стара Загора, Национален алианс на хората с редки болести, Сдружение на Тарловите пациенти в България-Лечение без Граници, Асоциация "Муковисцидоза", “Асоциация Булозна Епидермолиза”, “Радея” – индивидуална частна сестринска практика, Сдружение “Самаряни”, Тракийски университет - Стара Загора, “Асоциация на студентите медици - Стара Загора”, Клуб за Бъдеще - Стара Загора, Спасителен клуб за бъдеще - Стара Загора, Тролейбусни и автобусни превози - Стара Загора, Старозагорска Света Митрополия организират редица събития през цялата седмица.

На 29 февруари, от 11.00 часа, в църква “Св. Николай” ще бъде отслужен молебен за здраве на всички хора с редки болести. Веднага след това ще бъде открита пейка с послание, монтирана в градинката на "Пингвините", а в 11.40 часа – символично в небето ще полетят балони. В 19.00ч. сградата на Община Стара Загора ще бъде осветена в цветовете на редките болести.

В същия ден, пътуващите в градския транспорт могат да получат информация чрез  плакат с посланието на Международния ден на редките болести. Организаторите призовават – „Снимайте се и споделяйте! Нека има повече знание за това, че хората с редки болести са около нас и те имат нашата подкрепа!“.

Желаещите могат да си направят профилна снимка с помощта на https://twb.nz/rare-disease-day   и да я споделят с #RareDiseaseDay #ДенНаРедкитеБолести #ShareYourColours.

В седмицата 26.02 - 03.03 всеки пациент на “Радея” - амбулатория за сестринска и медицинска помощ, ще ползва 10% отстъпка за поставяне на превръзка.

На 24 февруари в Аулата на Медицински факултет към Тракийски университет бе проведен семинар по редки болести "Диагностика, лечение и рехабилитация на редки болести и психосоциална подкрепа на пациентите с редки заболявания".

В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона.

Вижте още