РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Блъснат на магистралата белоглав лешояд мобилизира много хора за спасяването си

Публикувано на:

Един от белоглавите лешоядите – част от програмата за реинтродукция, бе блъснат на АМ "Тракия". За ранената птица са подадени десетки сигнали от граждани, а екип на Зелени Балкани се е отзовал мигновено на място. Съдействие са оказали и служители на Сектор "Пътна Полиция", които няколко часа са останали на място, за да не бъде блъсната ранената птица от други коли и да не се създаде предпоставка за инциденти.

Птицата е била приета в Спасителния център за диви животни, като веднага ѝ е приложено кръвоспиращо средство и са ѝ поставени системи. Въпреки приключилия работен ден, екипът е свикан по спешност, за да окаже първа помощ на ценната птица, но тя е издъхнала още при първоначалните манипулации. Независимо, че екипът не успява да помогне на животното, този случай е един от примерите, как десетки хора се ангажираха със случая.

Птицата е дарена от френския зоопарк BIOPARC Zoo de Doue. Кръстена е AD, по номера на маркировките си.  Настанена е във волиера за адаптация на Фонда за дивата флора и фауна в село Ракитна. Пусната е в Кресна през август 2023г., маркирана и освободена. След това птицата скита, като през Западни Родопи отива в Централен Балкан. Там демонстрира нетипично за дивите птици поведение, като се придържа към населените места Карлово – Калофер и региона, и дори каца на паметниците в градовете. Възможно е поведението ѝ да се дължи на факта, че е отгледана в зоопарк и на така нареченото „импринтиране“,  при което птиците, отгледани от хората се смятат за човеци и търсят близостта им.

Последните дни се е насочила през Средна гора към равнината, където явно е кацнала на магистрала Тракия, близо до Калояновец и е била блъсната.
Птицата е снабдена с предавател, дарен от Зоопарк Париж. Благодарение на него е проследявана, което е позволило да бъде засечена. 

Вижте още