РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков участва в експертно жури на Конкурс за иновации в АГРА 2024

Публикувано на:

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков участва в експертно жури за Конкурс за иновации в най-голямото изложение за агробизнес, храни и вино АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024, което се провежда ежегодно в Международен панаир Пловдив.

Проф. Ярков е заместник-председател на Комисията по иновации, а заместник-ректорът проф. Нели Грозева е член в същата комисия, която включва учени-експерти от други университети с председател Александър Йоцев – заместник-министър на земеделието и храните.

12-членно експертно жури има за задача да определи най-добрите в българските иновации от 47 заявени продукти и технологии. 26 компании и 11 научни института участват със свои разработки в осем категории на Конкурса за иновации.

Междуредов раздробител, GPS и лазерен нивелиращ скрепер, самоходна пръскачка за растителна защита, подбиращ сеносъбирач, косачка робот с безкабелна инсталация, дигитален асистент в земеделието, наръчник от технологични инструкции се състезават в раздела с машини и инвентар

Представени са няколко иновативни технологии за семепроизводство, производство и отглеждане на едногодишни и многогодишни култури.

В раздела с торове и препарати за растителна защита бяха представени органични продукти за справяне с вредителите, за подсилване на почвата и увеличаване на добива, където са застъпени технологии на база на определени ензими и микроелементи като мед, цинк и други.

Експертите оценяваха също продукти и производствени технологии в категориите за вино, спиртни напитки и храни.

Всички членове на Комисията по иновации имаха на разположение време и възможност да се запознаят с претендентите за иновативни призове. На заседание те обединиха мненията си и избраха най-добрите в надпреварата за агробизнес, храни и вино.

Призьорите ще станат известни на официалната церемония, която ще се състои на 22 февруари, четвъртък, от 17:30 часа в зала „Пловдив" на Конгресния център в Международен панаир Пловдив.

Тракийски университет – Стара Загора участва в изложението АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024 с представителен щанд в 7-ма палата на Международен панаир – Пловдив.

Вижте още