РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Двете двойки лешояди на Зоопарка в Стара Загора очакват поколение

Публикувано на:

Белчо и Сание, както и Шандин и Айлен - двете семейства белоглави лешояди, обитатели на Зоопарка в Стара Загора, очакват поколения. Те имат по едно снесено яйце, грижливо поставено в инкубатор в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани". Когато малките бъдат излюпени и укрепнат, ще бъдат върнати при своите родители за доотглеждане. 

На двете семейства са създадени максимално  добри условия за гнездене и снасяне на още яйца, споделят от „Зелени Балкани". Допълнителен уют е създаден с клечки и изкуствена вълна.  

Зоопаркът в Стара Загора е дом на лешоядите, които бяха предоставени за отглеждане от „Зелени Балкани", като част от дейностите по проект „Светло бъдеще за черния лешояд", финансиран по програма LIFE на ЕС. Екипът на зооградината следи поведението им с особено внимание в този предразполагащ размножаване период. Наблюдава се активно изграждане на гнездо, което заедно с копулирането, дава знак, че има голям шанс яйцата да бъдат оплодени.  

В България белоглавите лешояди са защитен вид. Екземплярите тежат между 7 и 11 кг., като размахът на крилете им достига внушителните 260 – 270 см. Женските, както при повечето хищни птици, са по-едри от мъжките. Д-р Руско Петров от екипа на „Зелени Балкани" обясни, че 62 дни е периодът на излюпване. Очаква се малките да се появят на бял свят през април месец.

Вижте още