РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Очаква се още полицаи да бъдат уволнени заради случая с починалия мъж след гонка

Публикувано на:

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев присъстваха на годишния отчет-анализ на ОДМВР – Стара Загора за 2023 г. В рамките на извършения анализ, вътрешният министър даде основните направления, по които следва да се работи.

„Пътнотранспортният травматизъм е приоритет както на правителството, така и на МВР. Разследванията по тази линия трябва да са приоритет особено там, където има смъртни случаи“, заяви министър Стоянов. Той препоръча да се засили работата на Икономическа полиция. Особено внимание обърна на проблема с обучението, който е неглижиран назад във времето. По думите му то трябва да е периодично и системно. Министърът подчерта, че от служителите на охранителна полиция зависи много, те са едно от най-важните звена на системата.

„Хората трябва да имат респект към полицаите, но полицаят трябва да подхожда към всеки един гражданин с уважение. Не пренебрегвайте нито един сигнал по линия на домашното насилие“, категорично заяви вътрешният министър.

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев поздрави състава за постигнатите резултати, зад които стоят усилия, дисциплина, труд и енергия. По думите му хората се интересуват дали са решени техните проблеми. Това налага внимание и промяна на подхода към гражданите, коментира главен комисар Коцев.

Във връзка с образуваните дисциплинарни проверки в областната дирекция по повод смъртта на 58-годишния мъж след гонката в Стара Загора, до момента има освободени двама висши ръководители от ОДМВР-Стара Загора. Други двама служители от изпълнителски състав, които на етапа са отстранени, вероятно също ще бъдат уволнени до няколко дни. По случая има следствено дело, по което се работи активно, коментира вътрешният министър.

През 2023г. в ОДМВР - Стара Загора са регистрирани, общо по криминална и икономическа линия, 4432 престъпления, което е със 144 по-малко от регистрираните в предходната година престъпления. Разкрити са 2246 престъпления или 50,68% от регистрираните. Разкриваемостта спрямо 2022г. се е увеличила с 2,06% и е по-висока от средната за страната с 1,85%, отчете директорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов. 

През 2023г. извършените кражби са 1327, спрямо 1625 през 2022 г. или по-малко с 298 броя или  18,33%. Беше пресечена тенденцията им към увеличение, отчетена през 2022 г. 

Приоритетна и през изминалата година беше дейността по противодействие на престъпленията с наркотици, което доведе и до положителни резултати - образувани са 393 ДП и са задържани 308 извършители, като увеличението на броя на образуваните ДП спрямо 2022г. се е увеличил значително, със 100 броя, или с 34,12%. Разкриваемостта на престъпленията с наркотици, постигната от ОДМВР – Стара Загора през 2023 г. е 87,79%, при средна разкриваемост за страната от 77,86%.

Вижте още