РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Жълт код за силен вятър в Западна България

Публикувано на:

Жълт код за силен вятър обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението за силен северозападен вятър със средна скорост от 14-19 метра в секунда, на места и с пориви до 21-24 метра в секунда, важи за 13 области от страната. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Монтана, Перник и Благоевград.

През деня северозападният вятър отново ще се усили, ще е умерен, временно силен. Облачността ще е по-често значителна. От запад на изток ще има валежи от дъжд и сняг, на повече места в Северна и Източна България. По проходите в Стара планина ще вали сняг и ще има условия за виелици. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса, малко по-високи на места в Южна България. 


В неделя вятърът ще отслабне, но в Източна България ще се задържи умерен, от север-северозапад. Облачността ще бъде предимно значителна, в планините и в Североизточна България ще превали сняг. Минималните температури ще са между минус 4 и 1 градус, дневните още малко ще се понижат и максималните ще бъдат между 1 и 6. 

В понеделник в западната половина от страната ще бъде почти тихо, в източната вятърът все още ще е умерен, от североизток. Температурите още малко ще се понижат. Облачността ще бъде предимно значителна, само на изолирани места в планините ще превали сняг.

снимка: НИХМ

Вижте още