РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Предадоха на съд обвиняем за закана с убийство и за нарушена заповед за зашита от домашно насилие

Публикувано на:

Районна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт срещу 54-годишен мъж. Той е предаден на съд за това, че в периода от 16 април до 25 юли 2023 година, в Стара Загора, на две дати, в условията на продължавано престъпление се заканил спрямо пострадалата жена, на 55 години, с престъпление против нейната личност, а именно с убийство, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Деянието е извършено в условията на домашно насилие. Престъплението е квалифицирано по чл. 144, ал. 3, във връзка с ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1  от Наказателния кодекс.

Мъжът е предаден на съд и за това, че в условията на продължавано престъпление - на три дати, не изпълнил Заповед за защита издадена от Районен съд - Стара Загора, с която му се забранява да приближава пострадалата на по-малко от 20 метра - престъпление по чл. 296, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Мъжът и пострадалата жена били разведени. Във връзка с упражнявано домашно насилие над нея съдът издал заповед за защита. Според документа обвиняемият трябвало да се въздържа от прояви на психическо насилие. Забранявало му се да приближава  жената на по-малко от 20 метра, включително жилището и работното ѝ място.

Въпреки това, на различни дати, мъжът причаквал пострадалата и предприемал преследване, отправял й закани с убийство. Чрез тези действия той не изпълнил и издадената заповед за защита от домашно насилие. Районен съд – Стара Загора е насрочил първо заседание по делото през февруари 2024 г.

Вижте още