РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Увеличават се делата за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната

Публикувано на:

През 2023 г. в Районна прокуратура-Стара Загора са наблюдавани 114 новообразувани досъдебни производства срещу лица, подпомогнали чужди граждани да преминат незаконно през страната. За сравнение, през 2022 г. тези дела са били 78, а за 2021 г. - 11. От наблюдаваните в Районна прокуратура-Стара Загора досъдебни производства в съда са внесени 113 дела, по които обвиняеми са 126 лица.

По едно от досъдебните производства, съдът е наложил на 20-годишен сирийски гражданин наказание от 1 година лишаване от свобода за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната, глоба в размер на 5000 лева, както и парична санкция от 9350 лв., която е равностойността на използвания лек автомобил.

На 10 септември 2023 г. на първокласен път в община Казанлък с  цел да набави за себе си имотна облага - пари, чрез използване на моторно превозно средство -  лек автомобил, марка „Хюндай“, мъжът противозаконно подпомогнал повече от едно лице – 14 граждани на Сирия, всички мъже, да преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено повторно. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал.3, вр. с ал. 2, т.1 и т. 5 вр. с чл.28, ал.1 от Наказателния кодекс. 

Мъжът е бил задържан от наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа и му е била определена и мярка за неотклонение „задържане под стража". В случая средството за извършване на престъплението - лек автомобил, марка „Хюндай“, не е било негова собственост. Автомобилът е оценен с пазарната стойност от 9350 лв. и е присъдено плащането му в тежест на осъдения. Мъжът е признал вината си. 

Досъдебните производства за подпомагане на мигранти да преминават незаконно през страната през 2023 г. в Районна прокуратура-Стара Загора са приключили в срок и извършителите са предадени на съд.

Вижте още