РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Акушеро-гинекологичните отделения в Стара Загора отбелязаха Бабинден с тържества и положителна равносметка за изминалата година

Публикувано на:

Молитва за здраве даде начало на празничния 21 януари в Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Със сърдечен поздрав се обърна към доц. д-р Николай Лазаров, началник на АГ клиниката, зам.-кметът на общината Надежда Чакърова.

„С огромна радост съм тук днес, за да ви поднеса поздрав от името на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров. Имате нашата огромна благодарност и дълбоко уважение – вие носите най-голямата отговорност и сбъдвате най-голямото чудо за човек всеки ден. Вие сте и първите добри орисници на всички жители на нашата община. Пожелавам ви здраве, удовлетвореност във високохуманната професия, която имате призванието да изпълнявате, както и много успехи през новата година. Да има радост и все повече здрави бебета!", пожела зам.-кметът.

„Благодаря на всички вас за всеотдайността, труда, отговорността, която поемате, грижейки се за майките и най-малките старозагорчета", сподели доц. Лазаров и отчете една успешна 2023 година, през която са проплакали в отделението 1314 бебета – с 80 повече от предходната.

„В днешно време, все по-рядко срещаме хора, които мислят повече за другите, отколкото за себе си, някак тази отговорност и чест, по подразбиране, се очаква от имащите медицинска професия. Мога да кажа, че в нашата – тя е двойно повече, защото се грижим за най-малко две души в едно тяло. Нашето призвание не се дължи само на добрата теоретична подготовка. Увлечени в динамиката на ежедневието си даваме сметка, че родилният процес е много повече от механо-физиологичен – той е тайнство, мистика, благословия. Не е случайно, че древните хора са отдавали толкова голямо значение на раждането, но не защото са знаели по-малко от нас днес, напротив – те са чувствали и усещали тази енергия много по-осезаемо. Това е и моето пожелание за настоящата година – да бъдем с отворени сърца, да бъдем в тон с този свещенодействен акт – това е ценност, която го заслужава", каза началникът на АГ клиниката и допълни – „когато промениш начинът, по който гледаш на нещата - това, което гледаш също се променя. Нека се променяме към по-добро, да има мир, любов, радост, светлина и мъдрост".

Ръцете му ритуално изми Пламена - майката на първото старозагорче за 2024 година - Божидар, поело глътка въздух на 1 януари в УМБАЛ. Тя получи и подарък от дамите от „Зонта клуб", които също бяха гости за празника в отделението. Екипът бе поздравен още от представители на различни местни и държавни институции, колеги и приятели.

В МБАЛ „НиаМед" и тази година не пропуснаха да почетат специалистите, които посрещат новия живот. Управителят на здравното заведение и завеждащ АГ отделението му – д-р Николай Христов, също отбеляза ръст при бебетата, родени през 2023 г. 58 старозагорчета повече от 2022 г. е посрещнал неговият екип.  Д-р Христов изпълни ритуалите свързани с Бабинден – измиване на ръцете и разчупване на питка с пожелание леки да са ражданията, а броят им да съответства на зрънцата жито в хляба. „Това е един от най-хубавите празници в нашата гилдия. По стара традиция си го отбелязваме днес. Вярвам, че още при появата на тази дата, назад в годините, емоцията е била същата, защото е ознаменувала всичко, което се е случило през изминалата година и е приветствало магията на раждането, на новия живот, на надеждата. Тази глътка въздух, първата - тя определено е магия и несъразмерна радост. Това усещане – да хванеш малкото създание, да го приветстваш – невероятно е! Пожелавам на всички майки, бебета, баби, колеги -  здраве, дай Боже все повече деца да се раждат", развълнувано нарече д-р Христов.

„Уважаеми лекари, акушери, медицински специалисти – пожелавам ви да не губите тази присъща ви всеотдайност, с много сърце и дух продължавайте да посрещате новия живот, да се грижите за него. Здраве имайте през новата година, удовлетворение и спокойствие!", пожела и зам.-кметът Надежда Чакърова.

В АГ отделението на Болница „Тракия", началникът му д-р Калина Пиперкова също прие поздрави и много пожелания за здраве и късмет. От името на ръководството на Община Стара Загора, зам.-кметът Павлина Делчева се обърна към екипа на д-р Пиперкова с думите – „За мен е истинско удоволствие да ви поздравя! Вие сте лекарите, към които хората пристъпват с радост и много надежда, защото във вашите ръце те поверяват не само своето здраве, но и своето бъдеще. Децата да се раждат леко и да растат умни и щастливи, да бъдат добри хора. Честит празник!".

Д-р Пиперкова си пожела все повече бебета да се появяват на бял свят по естествен път, както и благодари на целия си екип, грижещ се за чудото на живота, за професионализма. Тя отбеляза, че преди 37 години е бил първият ѝ Бабинден, отбелязан като професионален празник. Тя представи и най-младият лекар в отделението – д-р Стефанов, който тази година е завършил с отличие Тракийския университет. „Нашият екип се разраства във времето и се радвам, че имаме млади и амбицирани специалисти, които допринасят с работата си всеки ден", допълни тя.

Последната родила в отделението старозагорка - Радка Тодорова, изми ритуално ръцете на ръководителя на АГ клиниката с думи на благодарност.

Тази година, болницата чества 15 години от своето създаване, а Бабинден се отбелязва винаги с особено внимание и почит, стана ясно по време на тържеството. През изминалата 2023 г. екипът е посрещнал 463 бебета. Сред гостите на „Тракия" в празничния 21 януари бяха един от доайените на акушер-гинеколозите в Стара Загора – д-р Атам Саркисян, зам.-ректорът на Тракийския университет доц. д-р Боряна Парашкевова и главният секретар на учебното заведение доц. д-р Неделина Костадинова, представители на Регионалната здравноосигурителна каса, дами от Инър Уийл клуб „Берое", представители на инвеститорът и собственик на болницата – Лена Колева и Велислава Колева, много други.

Специален музикален поздрав към присъстващите отправиха децата от ВС „Розов свят" при НЧ „Св. Климент Охридски", малките таланти от Школата по балет при НЧ „Родина", с ръководител Снежана Дескова, както и две вече пораснали деца, родени в болницата – Катерина и Иванина Деневи.  

Вижте още