РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Обсъдиха организацията за честването на 3 март

Публикувано на:

В Община Казанлък се проведе среща за отбелязване на Националния празник 3 март на връх Шипка. На нея присъстваха областният управител Ива Радева, кметът на Казанлък Галина Стоянова, директорът на ОД МВР старши комисар Лазар Христов, директорът на Областно пътно управление Веселин Димитров, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов, представители на Областна администрация Габрово и Община Габрово и на други институции.

На заседанието беше обсъден изработеният от Община Казанлък (домакин на тазгодишното честване) и от ръководители на различни институции технически план за провеждане на тържествата на 2 и 3 март.

На 3 март празникът ще започне с благодарствен молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в гр. Шипка, отслужен от митрополит Киприан. От 11.30 ч. ще е тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на вр. Шипка. Приемане на строя, поетична композиция, заупокойна молитва в памет на загиналите герои и слова по случай Националния празник включва официалната програма на честването. В 12 ч. ще е поклонението и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата. 

Във връзка с честването на Националния празник на Шипка пътят Габрово-Казанлък ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства от 22 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март. Участниците, гостите и гражданите с автомобили за тържествата ще се движат еднопосочно от Казанлък до връх Шипка и от Габрово до връх Шипка от 6 ч. на 3 март до 12.30 ч. Те ще се паркират в дясната лента по реда на качване. След 12.30 ч. пътят Шипка-Казанлък ще бъде отворен за прибиране. 

От ОД МВР съобщиха, че организацията на тържественото честване изисква въвеждането на определени ограничения в движението на хората в района на Паметника на свободата, за което ще е необходимо да се спазват разпорежданията на органите на реда. Забранява се на гражданите да носят в себе си пиротехнически средства, огнестрелно оръжие и опасни предмети. Забранени са и дроновете, с изключение на тези на медии, които ще отразяват празника.  

Безплатни автобуси ще извозват от 7 до 9 ч. на 3 март от хотел „Казанлък“ желаещите да се включат в тържествата.

Вижте още