РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

След недоволство и протести: Общинският съвет в Казанлък отмени решението за изграждане на фотоволтаичен парк край село Кънчево

Публикувано на:

Общинският съвет в Казанлък единодушно отмени решението за изграждане на фотоволтаичен парк край село Кънчево. Това стана на извънредно заседание тази сутрин. Решението предизвика вълна от недоволство сред жителите на селото, както и протести в Кънчево и Казанлък, които бяха подкрепени от народните представители от Възраждане Искра Михайлова и Даниел Проданов, и общински съветници от Стара Загора и Казанлък. В петък казусът бе разгледан и в Народното събрание по предложение на депутатите на Възраждане.

Предложението за отдаване на общинската земя за строеж бе гласувано от Общинския съвет в Казанлък през месец декември, а основното притеснение на протестиращите е негативното влияние на тези централи върху хората, земята и животните, а решението е взето “в пълно затъмнение”.

То бе върнато за преразглеждане от областния управител на Стара Загора с мотива, че е незаконосъобразно, а преди седмица жителите на Кънчево изразиха недоволството си в центъра на селото. Според протестиращите, с построяването на централата и със заграждането на терена ще бъде възпрепятстван достъпът до гората на туристи, коли на пожарната и горски служители.

„Днес решението бе единодушно отменено от Общинския съвет на Казанлък, тъй като според юристите на общината то е незаконосъобразно. Имаме притеснения обаче, че то ще бъде променено и отново ще бъде гласувано“, коментира общинския председател на Възраждане в Казанлък и общински съветник Димитър Пашев.

Вижте още