РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ванеса Георгиева е Спортист №1 за 2023 година

Публикувано на:

Ванеса Георгиева е Спортист №1 за 2023 година. Тя е състезател на СК по борба „Берое" и спечели бронзов медал на Европейското първенство по борба за младежи и девойки до 20 години, което се проведе в Сантяго де Компостела, Испания и първо място от Държавния шампионат в Стара Загора. Голямата награда ѝ връчи тази вечер кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

„Искам да пожелая на всички спортисти и техните треньори да имат много успехи през 2024г. Постигнете всичко, което планирате, дори и повече. За мен е чест да връча отличието Спортист №1 на Стара Загора!", каза в началото на церемонията кметът Тодоров. Той обяви, че във връзка с изпратено писмо от треньорския състав на Детско-юношеска школа  „Берое" до Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора и др., ще бъде внесено предложение да бъде отпусната целева помощ от 200 000 лева за ДЮШ „Берое". „Тази сума ще бъде гласувана на Общински съвет и ще бъде предназначена само за школата на клуба. Общината ще поеме и поддръжката на терените, където тренират децата", добави още Тодоров.

Тази година, на церемонията „Спортист на годината" бе връчена и специална награда на състезателите, взели участие на Световните игри за хора с ментални увреждания „СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС", които през 2023 година в Берлин представиха град Стара Загора. Тянка Георгиева и Стоян Георгиев, както и техният треньор Слънчезар Цанков получиха поздравления от зам.-кмета  Павлина Делчева. „За мен е огромна радост да връча точно тази награда. Бъдете смели и знайте – човек по работата се познава!", каза Павлина Делчева.

Наградата за „Най-перспективен състезател за 2023" бе присъдена на Мартин Димитров от Клуб по скокове на батут „Добри Костин". Той е на 17г., ученик в 11 клас в Спортно училище "Тодор Каблешков". Занимава се със скокове на батут от 13 години. Шампион на България 8 поредни години, като от тях 2 поредни години е шампион за мъже в дисциплина батут синхрон. Бронзов медалист от СП през 2023г. в Бирмингам при младежи до 21г. Призът бе връчен от зам.-кмета Надежда Чакърова. „Поздравявам всички номинирани и отличени за труда, хъса и отговорността, която носите, за да прославите името на града ни. Бъдете здрави и борбени, пожелавам още много медали и успехи занапред", приветства Надежда Чакърова. 

Тази година, във връзка със завоюваните титли на Световни и Европейски първенства, за първи път в спортната история на Стара Загора се присъжда награда „Боец на годината" за високи постижения в бойните спортове. Номинираните бойци са Георги Петров - Боен клуб „Атила", два пъти шампион на България за 2023г., Балкански шампион и трети на световното в Албания; Кристиян Канев - Боен клуб „Атила", два пъти шампион на България, Балкански шампион и бронзов медалист от Световното първенство в Албания. Над десет пъти шампион на България по граплинг; Мартин Петков -  Боен клуб „Атила" , на 15 години. Ученик в ПММГ „Гео Милев". Спортува активно от 5-годишен, като започва с джудо. На по-късен етап започва активно да се занимава и с ММА. На СП през 2023г. в Абу Даби става Световен шампион по ММА за юноши; Руси Минев - СК по Бокс и ММА „Боец 22" , професионален ММА боец, Завършва спортно училище "Тодор Каблешков" с профил свободна борба. Няма загуба в среща на национално ниво. През 2023г.  записва две участия на престижни граплинг турнири като печели призови места. Завоюва две победи на Професионални Гала вечери по смесени бойни изкуства; Спас Хаджиев – тренира в Боен клуб „Атила" от година и половина и в рамките на 4 месеца успява да завоюва за клуба бронзов медал на Световно първенство за юноши в Абу Даби и бронзов медал на Световно първенство за мъже до 21г. в Тирана, Албания. Спас е ученик в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан" в Стара Загора. Шампион на България по ММА, с което си завоюва място в Националния отбор. Многократен шампион от турнири по граплинг; Янко Михайлов - СК „Сандев Файт Тийм" - Европейски шампион Бразилско Джиу Джицу на Турнир AJP Tour Europa Continental 2023, Istanbul, Turkey.

Всички номинирани бяха поздравени и наградени от зам.-кмета Радостин Танев и секретаря на Общинска администрация Делян Иванов.

„За мен е чест за втора поредна година да имам възможността да наградя част от спортистите на града ни, защото това са хората, които дават много от себе си,  много воля, за да имат успехи и да се споменава името на Стара Загора не само в България, а и извън нея", приветства ги  Радостин Танев.

„Заслужавате всички аплодисменти тази вечер. Пожелавам ви през 2024 година да надскочите себе си и да покажете още по-добри резултати", пожела и Делян Иванов.

Награди бяха връчени и на тазгодишните юбиляри - Спортно Училище „Тодор Каблешков", което отбеляза 50 години от създаването си през 2023г., Спортен клуб „Спортна гимнастика" по случай 30 години от създаването на клуба, Спортен клуб по плуване „Берое" по случай 50 години от създаването на клуба, Спортен клуб „Здраве и активно дълголетие Аязмото" По случай 50 години от създаването на клуба, както и знаковите имена на Стара Загора - Петко Винков (50г.), Петко Петков (60г.), Валентин Грудев (60г), Галина Тодорова (60г.). Отличията получоиха от областния управител на Стара Загора Ива Радева и председателя  на Общински съвет Стара Загора Ивета Лазарова.

„Поздравления за успехите, които сте постигнали! Пожелавам здраве, нестихваща енергия, още по-голяма борбеност и повече успехи. Ние ще продължаваме да се гордеем с вас", каза Ива Радева.

„Тази вечер в Стара Загора поздравяваме не само спортистите, но и техните треньори и семейства, техните приятели и съперници на терена, ринга, тепиха. Спортът ни дава здрав дух в здраво тяло, но и ни дава морал, хъс, здравословна конкуренция. Поздравявам и екипа на отдел „Спорт", както и на кмета на общината Живко Тодоров и Общински съвет за подкрепата и помощта, които оказваме към спортната общност", сподели Ивета Лазарова.

С поздрав се обърна и началникът на отдел „Спортни дейности" на Общината Петко Крумов. „Преди два дни Ирина Руняшка, ръководител на СК „Спортна гимнастика", отбеляза своя юбилей. Сърдечно ѝ желаем да е здрава, да предава опита си и да създава още много шампиони", подчерта Петко Крумов. Той благодари и на зам.-кмета Милена Желева и отдел „Култура" за помощта и отдадеността в организацията на тържествената вечер и тази година.

Награда получиха и изявените старозагорски бегачи  – Красимира Чахова, завоювала два сребърни медала на 800м и на 1500м от Европейските мастърс игри в Тампере, Финландия и Николай Трънков - златен медал на 1500м и сребърен медал от полумаратон на Азиатските мастърс игри в Южна Корея. Техните отличия бяха връчени от Милена Желева. „Честито на всички номинирани и отличени. Това са хора за пример, спортисти за мотивация на всички", обърна се Желева към ветераните Красимира Чахова и Николай Трънков. "Стара Загора се гордее с вас!", поздрави отличените Милена Желева.

„Отбор на годината" е баскетболен клуб "Берое" - Стара Загора момичета до 14 години. Тимът спечели и двата финални турнира за сезон 2022/2023. Той е  Републикански шампион и носител на Купа на Българската федерация по баскетбол. През целия сезон няма нито една загуба. Призът „Треньор на годината" бе отреден на Мариана Макулова - Клуб по скокове на батут „Добри Костин", треньор по аеробика и скокове на батут от 37 години и треньор на Националния отбор по скокове на батут от 11 години.

Те получиха своите награди от зам.-кмета арх. Мартин Паскалев. „Всички знаем, че отличията, които виждаме тук, нямаше да бъдат възможни без треньорите зад спортистите. А отборът е това, което ни учи на сплотеност и уважение. Бъдете здрави, уважавайте и постигайте нови успехи", поздрави арх. Паскалев.

Ефирни феи и елфи пренесоха публиката в магичния свят на Шекспир и спектакъла „Сън в лятна нощ", получил множество номинации и награди. Те допринесоха за настроението и помагаха неотлъчно през цялата вечер. Специални награди за усърдие получиха от зам.-кметът Милена Желева.

Началото на емблематичния Бал на спортистите започна с изненада за всички гости – огнено шоу пред сградата на Културен център „Стара Загора", а тържествената вечер в залата започна с флашмоб „Театър в джаза" - инициатива на Драматичен Театър „Гео Милев" с режисьор Красимир Ненков, актьор в театъра, с номинация за Икар 2023г. за дебют.

Водещи на вечерта бяха познатите от екрана лица Желязко Динев и Павлета Рашкова. На церемонията присъстваха още общински съветници, представители на федерации и различни институции. 

Празничната програма на вечерта бе пъстра и завладяваща – грация показаха момичетата от Клуб по художествена гимнастика „Импала" с главен треньор Петя Петкова, а гостите се насладиха и на демонстрация на малките каратисти от карате клуб "АСКЕН", както и на изпълнение на състезатели от клуб „ЗАГОРА ДАНС 2005", който над 25 години създава шампиони, с председател Виолета Михалева. Музиката на момчетата от група „Рокстейдж" повдигна настроението и даде блестящ финал на емблематичното за спортната общност събитие.

Вижте още