РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

В Стара Загора представиха век история на международната организация „Инър Уийл" с изложба

Публикувано на:

Национална изложба, посветена на 100-годишния юбилей на международната организация „Инър Уийл", бе открита навръх годишнината в центъра на Стара Загора. Гости на събитието бяха заместник-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Павлина Делчева, президентът на Ротари клуб Стара Загора-Берое и зам.-председател на Общински съвет Стара Загора Антон Тонев, президентът на Ротари клуб Стара Загора Петър Петров, председателят на Търговско-промишлена палата Стара Загора Олег Стоилов, началникът на отдел „Култура" Диана Атанасова, приятели и съмишленици на клуба.

Таблата разказват историята на клуба в международен план, както и дейностите на дамите в Стара Загора.

„Във връзка с емблематичната годишнина, ние дамите, инициирахме това събитие, което бе одобрено като Национална пътуваща изложба, под мотото „100 години Инър Уийл". До края на годината, експозицията ще пътува из цялата страна", сподели  президентът на „Инър Уийл Стара Загора – Берое" Диана Господинова, която е сред организаторите на инициативата.

„Днес е един знаменателен ден, в който отбелязваме исторически празник. За нас е изключителна привилегия и чест да членуваме в клуба и да бъдем част от тази мащабна организация с благородна дейност и мисия. Безкрайно съм щастлива, че откриваме Националната изложба, създадена именно от „Инър Уийл Стара Загора – Берое", каза по време на официалното откриване редакторът на клуба и управител на фондация „Темида арт" Антония Коева .

Думи за поздрав към инициативата на дамите отправи и президентът на Ротари клуб Стара Загора-Берое Антон Тонев. Той им пожела да продължават да вдъхновяват света със своите каузи и да присъединяват все повече хора към доброто.

„Честит ви празник! Продължавайте да правите добрини, да се градите и да множите членовете си. Тази изложба е не случайно на централно място – в сърцето на Стара Загора. Трябва всички да видят как работи на местно ниво организацията, защото вие сте изключително дейни и обхващате цялата палитра от добри и безкористни начинания. 100 години е един огромен период от време и тази изложба връща лентата назад и ще покаже на хората един различен свят. Ние, като Община, ще ви помагаме винаги и с каквото можем. На добър час!", поздрави дамите Милена Желева.

Паната са разположени на изложбената алея в парк „Пети октомври" и ще могат да бъдат разгледани от старозагорци и гости на града през следващите две седмици.

На 10 януари 1924 година в Манчестър, Великобритания, бива основан „Инър Уийл" (Inner Wheel)  – една от най-големите дамски организации, занимаваща се с доброволчество. Клубът е формиран от съпругите на членовете на друга световна организация -„Ротари", а в превод името ѝ означава „Вътрешен кръг", за да ознаменува връзката между двете. Към 1967 г. клубове „Унър Уийл" се формират по целия свят и се взима решение за създаване на International Inner Wheel. Първият такъв у нас е учреден в Пловдив през 1997 г., а първият български Дистрикт е записан в IW с номер 248. Той обединява 9 клуба - IW клуб Варна, IW клуб Видин, IW клуб Добрич, IW Казанлък, IW Пловдив, IW Стара Загора, IW Шумен, IW Ямбол, IW Хасково. Дистрикт 248 започва да функционира през 2004/2005 г. Клубовете само в България наброяват 27.

Вижте още