РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Съдът наложи наказания на трима водачи на леки автомобили, извършили престъпления по транспорта

Публикувано на:

Районен съд – Стара Загора осъди двама водачи, управлявали моторни превозни средства след употреба на алкохол, и друг, шофирал лекия си автомобил след употреба на наркотични вещества. Образуваните три отделни досъдебни производства са приключили с постигнати между страните споразумения. Същите са одобрени от съда.

Наказание в размер на десет месеца, отложено с изпитателен срок от три години, ще търпи обвиняем, на 25 години, неосъждан. Пред съда той призна, че на 05.11.2023 г. в гр.Стара Загора е управлявал лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метаамфетамин, установено с техническо средство „Дръг Тест 5000“. Съдът постанови да бъде отнет, в полза на държавата, лекият автомобил, послужил за извършване на престъплението, тъй като е собственост на обвиняемия.

Условно наказание за срок от седем месеца с тригодишен изпитателен срок е наложено на 39-годишен мъж, неосъждан и без регистрирани криминалистични прояви. Пред съдебния състав същият призна вината си за това, че на 21.09.2023 г. в гр.Стара Загора управлявал лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промили на хиляда, в частност 2,94 промили на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510“. Съдът го лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от една година и четири месеца. Налице е и произнасяне, с което лекият му автомобил е отнет в полза на държавата, съгласно Наказателния кодекс.

Ефективно е наложеното наказание спрямо подсъдим, на 46 години, вече осъждан за шофиране след употреба на алкохол. Лишаване от свобода за срок от пет месеца, при първоначален „строг“ режим ще търпи същият за това, че на 24.05.2022 г. в гр.Стара Загора управлявал лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,77 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“. Съдът му наложи и глоба в размер на 490 лева и го лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от две години.

Одобрените от Районен съд – Стара Загора споразумения са окончателни и имат последиците на влезли в сила присъди.

Вижте още