РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

„БГ футболни проби“ ще търси за пети път най-добрите млади таланти на терена

Публикувано на:

За пети път „БГ футболни проби“ ще търси най-добрите на терена сред децата, юношите и младежите. Инициативата цели да се даде равен шанс на всички таланти да сбъднат мечтите си по пътя към големия футбол. Първите за годината 5-дневни проби ще се проведат от 31 януари до 4 февруари, а през лятото – от 26 до 30 юни. По традиция домакин ще бъде Националната футболна база „Бояна“ в столицата. Над 70 са заявилите участие до момента, като те са на възраст от 8 до 24 години и тренират у нас или в чужбина. Младите таланти ще бъдат наблюдавани от скаути от професионалните български клубове, както и от една от най-големите мениджърски агенции в Англия МК Сокър.

Зад проекта стои бившият вратар и юноша на ЦСКА Ивайло Крушарски. „Самият аз до скоро бях професионален футболист и знам колко е трудно за всеки млад играч да получи поле за изява, където да демонстрира уменията си пред скаути и мениджъри. През 2018 година участвах в подобна програма в Англия и бях харесан от Уест Хем, което ме изведе по пътя към големия футбол“, разказва бившият футболист. Той намира съмишленици и пренася концепцията за футболни проби в България. „Спомням си, че когато ги направихме за първи път някои гледаха скептично. Присъстваха 10-15 скаути. С времето обаче стана ясно, че нашите проби осигуряват сцена за всички играчи, независимо откъде идват. С нас те могат да покажат качествата си и да дадат летящ старт на футболната си кариера“, споделя още Крушарски.

Близо 200 са намерилите нов професионален клуб в страната и чужбина от изминалите 4 издания на пробите. В петте дни участниците работят интензивно с висококвалифицирани от УЕФА треньори (минимум 2 часа дневно), а също и с психолози, диетолози и ментори. Включват се различни игрови ситуации, доближаващи се максимално до тези в професионален мач, изиграват се няколко контролни срещи, развиват се тактическите умения, изгражда се увереност, както на терена, така и извън него. По време на физическите натоварвания се използва специална GPS система, която прави пълно портфолио на самия футболист, допълващо се и от подробен видеоанализ. Най-пълноценни са срещите на участниците с изявени футболисти, с които могат в дискусионен формат да получат отговори на най-вълнуващите ги въпроси.

През годината ще продължат и обиколките на екипа на „БГ футболни проби“ в областните градове в страната. Пробите там обаче са само в рамките на ден, което ограничава и организаторите, и участниците в разкриването на целия им потенциал.

Вижте още