РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Всички районни съдии си направиха отвод по случая с Дебора

Публикувано на:

Наказателно дело от общ характер с подсъдим 26-годишния Георги Георгиев е изпратено на Върховен касационен съд за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Всеки един от съдиите от състава на Районен съд – Стара Загора,  след определянето му за докладчик, чрез системата за случайно разпределение, си е направил отвод от разглеждане на делото.

За да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастно разглеждане и решаване на делото и за да бъде обезпечена обективността при реализиране на правосъдието, както и правото на независим и безпристрастен съд, гарантирани от чл.6 ЕКЗПЧ, са дали основания на районните съдии да приемат, че за постигането и гарантирането на тези права и цели, следва да се отведат.

Една част от съдебните състави са се отвели поради произнасяне по въпроса за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Счели са, че тези произнасяния са пречка да разгледат наказателното дело от общ характер, поради  изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията.

Останалата част от съставите са се отвели с оглед публично разпространените съмнения в безпристрастността и обективността им при разглеждане и решаване на делото.

Вижте още