РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Възраждане призовават гражданите на Казанлък да присъстват при гласуването за изграждане на фотоволтаичен парк край село Кънчево

Публикувано на:

Народните представители от Възраждане Искра Михайлова и Даниел Проданов, и общински съветници от Стара Загора и Казанлък подкрепиха протест срещу инвестиционно намерение на частен инвеститор за изграждане на фотоволтаичен парк край село Кънчево. Предложението за отдаване на общинската земя за строеж бе гласувано от Общинския съвет в Казанлък през месец декември, а основното притеснение на протестиращите е негативното влияние на тези централи върху хората, земята и животните, а решението е взето “в пълно затъмнение”. 

То е върнато за преразглеждане от областния управител на Стара Загора с мотива, че е незаконосъобразно, а миналата седмица жителите на Кънчево изразиха недоволството си в центъра на селото. Протестиращите смятат, че с построяването на централата и със заграждането на терена ще бъде възпрепятстван достъпът до гората на туристи, коли на пожарната и горски служители. 

„Общинският съвет в Казанлък взе изключително скандално и безотговорно решение по отношение на гражданския интерес, на което ние от Възраждане реагирахме по твърд и категоричен начин. В предвиденото намерение на инвеститора строежът ще бъде върху земи, голяма част от които са земеделски, а отдаването на други засяга по различен начин интересите на жителите на селото. Инвестиционното намерение предвижда община Казанлък да получи едва 400 000 хил. лева за отдаването на възмездно право на строеж, като периодът, за който ще се отдадат имотите, е 30 години. Очакваната печалба за инвеститора е около 9 милиона на година“, обясни общинският председател на Възраждане Казанлък и общински съветник Димитър Пашев. 

Той  напомни, че на въпросния терен има нерегистрирано тракийско светилище, за което той е подал жалба в прокуратурата и се работи по регистрирането му. Той заяви, че ще покани жителите на Кънчево на предстоящата сесия на Общинския съвет, на която ще бъде обсъждано решението. 

По време на протеста Искра Михайлова коментира, че изграждането на централата е “чудовищно престъпление”. 

„Темата ще бъде повдигната в Народното събрание през следващите дни. Това, което ние от Възраждане се опитваме от миналата година да направим, е да въведем мораториум върху отдаването на земеделски земи за изграждане на фотоволтаични централи, тъй като законодателството в момента е изключително нерегулирано. В риск е не само тази земя. Цяла България е поставена пред опасността да затрием плодородни земи и пасища за сметка на това няколко олигарха в държавата да спечелят от субсидиите за изграждане на така наречените възобновяеми източници”, категорична е Искра Михайлова. Тя призова жителите на Кънчево да не се отказват и да бъдат единни. 

Протестиращите са категорични, че няма да допуснат построяването на фотоволтаичната централа и че ще се борят срещу това с всички средства, позволени от закона.

Вижте още