РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Като нежелани коледни подаръци определиха вдигането на данъците и водата съветниците на Възраждане

Публикувано на:

Заради улисването около задаващите се празници очакваме да се направят опити да се прокарат неща, които иначе не биха минали, коментира общинският съветник и председател на групата на Възраждане в местния парламент Дончо Радев. Той изрази съмнение и за изпълнимостта на огласените на национално ниво обещания за милиардни инвестиции.

“Това го слушаме вече доста години. Нашите депутати внесоха официално питане към Министерството на иновациите и развитието и отговорът беше, че има входирани инвестиционни намерения едва за 38 милиона лева. Това е съвсем различна цифра от приказките за милиарди”, каза Радев. Според него предстоящото увеличение на данъците няма да се отрази благоприятно на очакванията за привличане на много нови инвестиции на база ниските данъци в региона.

Десислава Калоянова коментира предложеното за пръв път през последните 10 години изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци и такси в Стара Загора, което ще се разгледа на извънредната сесия на 18 декември. Според нея би трябвало да се работи по-упорито за събиране на определените за трудно събираеми и несъбираеми 4% от просрочените вземания, вместо да се върви към обявеното поради натрупаната през годините инфлация завишение на ставките от 1,45 на 1,7 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимите имоти, от 2.5 на 3 на сто при възмездно придобиване на имущество, от 0.4 на 0.7% при дарения между братя и сестри и техните деца и от 4 на 5% при дарения между лица извън тях.

“Българинът системно обеднява, страната влиза от криза в криза и позоваването на инфлацията за нас не може да бъде мотив”, каза Калоянова. Тя изрази опасение, че местното завишение може да се насложи със засега отложеното, но очаквано по-нататък изменение на Закона за местните данъци и такси в Народното събрание с актуализация на данъчната оценка на всеки две години с индекса на цените, определян от Националния статистически институт. Това ще доведе до автоматично увеличение на данъка върху сградите, в някои случаи с над 50%, със засягане предимно на хората с ниски доходи и живеещите в къщи и апартаменти старо строителство.

“За нас не е добре, че при очакваното поголовно вдигане на данъците на национално ниво местната администрация прокарва и свое увеличение. Не виждаме как това кореспондира с грижа за хората”, заяви Десислава Калоянова.

Тодор Делчев определи като нежелан коледен подарък предстоящото поредно за последните години увеличение на цената на водата в Стара Загора. “Както е известно, на 22 декември ще има закрито заседание на КЕВР, на което ще се вземе окончателното решение, което ще влезе в сила още от 1 януари, т.е. след броени дни. След предишното увеличение на местно ниво се поеха ангажименти да се водят преговори с ВиК дружеството, като за целта се създаде работна група към Общинския съвет. За съжаление обаче ние нищо не разбрахме от тези заявки за действия, свързани с цената на водата. Очакваните добри новини така и не се случиха. И ето че няколко месеца по-късно предстои ново повишение”, каза Делчев, като припомни, че през последните години увеличението за кубик вода е последователно от 2.72 лв. на 3.00, 4.12 и 4.61 лв. и че според регионалния министър Андрей Цеков в редица ВиК-дружества има натрупани нерешени проблеми, свързани с договори, сключени с доставчици на електроенергия на цени с близо 27 лв. по-високи в сравнение с предлаганата от специално създадения за избягването на подобни лобистки договори държавен доставчик, която е много близо до борсовата цена.

“Очакваме проверки, които да изяснят проблемите и причините за допуснатите решения и ако има виновни, те да поемат своята отговорност. Ние категорично не можем да се съгласим цената на водата да се вдига през няколко месеца с различни мотиви”, каза Тодор Делчев.

Вижте още