РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Съветниците на Възраждане с питания към кмета

Публикувано на:

Общинските съветници на Възраждане внесоха пет питания към кмета на общината.

Във връзка с непрекъснати сигнали от граждани за препълнени съдове за разделно събиране на отпадъци, съветниците настояват за отговор  сепарира ли се отпадъкът от контейнерите за общ битов отпадък, какво е годишното количество и какъв вид е отпадъкът, който е бил сепариран за последните пет години. Какви суми са заплатени на годишна база от община Стара Загора за депониране и какво е количеството депониран отпадък от община Стара Загора на Регионалното депо от началото на годината до 30 ноември, питат още съветниците. Те искат да знаят и какво е количеството на разделно събран отпадък, както и за какви дейности са изразходвани сумите, възстановени от РИОСВ по чл.64 на ЗУО за последните пет години.

Второто питане е свързано със зачестилите заявления и промени в Общия устройствен план (ОУП) на община Стара Загора. Колко на брой заявления за изменение на ОУП са постъпили в общинска администрация в периода от 30.01.2021 г. до 08.12.2023 г. и колко от тях са одобрени, са поставените въпроси от общинските съветници на Възраждане.

Те са внесли питане и за средствата от общинския бюджет, изразходвани във връзка с изпълнявания от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД проект, от началото на проекта до 01.12.2023 г. и предвидените  такива до окончателното му приключване, включително и завършването на всички рехабилитационни дейности по засегнатите обекти.

През последните няколко мандата община Стара Загора разпродава общинските жилища. Съветниците натояват за отговор колко на брой са били общинските жилища, налични в общинския жилищен фонд на община Стара Загора към 01.11.2011 г., колко са продадените и колко са закупените общински жилища в периода от 01.11.2011 г. до 01.12.2023 г., какви са постъпленията в бюджета на община Стара Загора от продажби на общински жилища за периода 01.01.2022 г. до 01.12.2023 г., колко средства са изразходвани за закупуване на общински жилища и/или за ремонт на наличните такива, както и каква е общата стойност на наличните финансови средства от продажбата на общински жилища налични към 01.12.2023 г.

Последното питане на общинските съветници на Възраждане е във връзка с Предложение за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Стара Загора и упоменатата в него информация, че просрочените задължения към Община Стара Загора за периода 2018-2022 година възлизат на около 6 млн. лева.

За предстоящото заседание на Общински съвет Стара Загора, съветниците желаят да получат информация колко на брой са просрочените задължения към Община Стара Загора за периода 2018-2022 година, колко от тях са на физически и колко на юридически лица, какви мерки е предприела община Стара Загора за принудително събиране на просрочените задължения в периода 2018-2022 г. и колко от длъжниците са обхванати чрез тези принудителни мерки, какви са резултатите от наложените мерки. Задълженията на кои лица /физически или юридически/ са категоризирани като трудно събираеми и на кои като несъбираеми, както и налични ли са длъжници с просрочени задължения към община Стара Загора, към които не са предприети мерки за принудително събиране и какви са причините за това, питат още съветниците.

Вижте още