РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Палят коледните светлини в Гурково на 15 декември

Публикувано на:

Начало на коледно-новогодишните тържества в Гурково поставиха учениците от СУ „Христо Смирненски" с рождественски конкурси за рисунка, картичка, сурвакница и съчинение. Децата участват и в турнири по волейбол и футбол по повод наближаващите празници. На 14 декември  творбите  ще бъдат експонирани в училищна изложба „Коледни звезди".

Постановката на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев" „Горски бъркотии" ще заплете на 15 декември от 16:00 часа в Младежкия клуб на  площада същински коледен хаос за деца така, че да се насладят на една приказка за вярата в доброто, което винаги възтържествува. Тържественото запалване на коледните светлини ще бъде от 17:00 часа на пл. „Войвода Генчо Къргов" заедно с Дядо Коледа. Кметът на община Гурково ще поздрави малки и големи с настъпващите празници.

Празнични сувенири вече изработиха малчуганите от детска градина „Латинка" заедно с родителите си във вълшебна коледна работилница. Предстоят коледни  базари с  традиционни ястия и представяне на обичая „Коледуване".  В утрото на  20 декември децата ще надянат ямурлуци и ще запеят коледарски песни, с които ще пожелаят здраве и благополучие на служителите  от Общинска администрация. А коледари от НЧ „Войвода Генчо Къргов – 1920" ще  поздравят гражданите на Гурково на 24 декември от 14:00 часа. Смята се, че колкото по-щедри са домакините, толкова по-хубав и успешен ще бъде животът през новата година.

Гурковските деца се подготвят и за обичая „Сурвакане", те нижат на дрянови клони гирлянди от пуканки, играчки, мъниста, шарени копчета, плодове, хлебни изделия и пандели от червени конци, за да спазят традициите. За жителите и предприемачите  Община Гурково обяви дарителска кампания „Коледна щедрост". 

„Надявам се, че всички заедно с общо усърдие и добротворство ще създадем лъч надежда за нуждаещите се, очаквана радост и рождественски мечти за малки и големи", каза кметът Кънчо Папазов.

В 00:00 часа на 31 декември на площада в подбалканския град гурковци ще посрещнат 2024 година с новогодишно хоро.

„Хороводните стъпки са магия, която носи здравия дух на жителите тук и е нашата българска идентичност, зарежда ни с вяра и оптимизъм", споделят организаторите на събитията -  Община Гурково, ДГ „Латинка", СУ „Христо Смирненски" и НЧ „Войвода Генчо Къргов-1920". Те пожелават весели коледно-новогодишни празници и очакват своите съграждани на тържествените мероприятия.

Вижте още