РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Община Стара Загора и Общински съвет търсят вариант за запазване на над 70 дървета в имот, отреден за строеж на жилищен блок

Публикувано на:

Търси се подходящ вариант да се спасят от изсичане над 70 дървета, намиращи се в частен парцел от над 5 дка площ, отреден за строеж в кв. „Три чучура – север". Това стана ясно от думите на зам.-кмета на Стара Загора Павлина Делчева по време на пресконференция на председателя на Общинския съвет Ивета Лазарова. Повод за притеснение за администрацията и местния парламент е инвестиционно намерение на фирма, която е входирала документи за започване на строеж върху закупен от нея имот в южната част на квартала за сграда с 23 хил. кв. м. РЗП.

„В действителност това зелено пространство е голямо, добре запазено. Желанието ни е да предотвратим напрежение и негативна реакция от жителите в квартала при започнали вече строителни действия. Превантивните мерки са по-добрия вариант. Затова и тръгваме още при първите няколко сигнала, че има нещо, притесняващо старозагорци. Считам, че по този начин – на открит диалог, решенията ще бъдат доста по-удовлетворяващи", обобщи Павлина Делчева. Тя сподели още, че се обмисля в тази ситуация свикване на общо събрание на населението в квартала, които да извършват своеобразен микро референдум. „В други общини са правени допитвания и това работи, защото отговарят хората, които са пряко засегнати", допълни тя.

Янко Янков, общински съветник и председател на ПК по общинска собственост и стопанска политика, уточни, че става дума за терен, намиращ се под бившата Партийна школа, продаден още през 2005-6 г. на търг от Областна администрация. „В двата парцела, за които получихме сигнали от граждани, че предстои да се строи, при извършена съвместна проверка със зам.-кмета Павлина Делчева установихме, че в този район са изпълнявани паркови мероприятия – т.е. освен дърветата, има още шадраван, алейна мрежа и други. Там би могло да се оформи парк от Общината, тъй като в този квартал такъв липсва", каза Янко Янков. От думите му стана ясно още, че има вариант за замяна с друг терен – общински, в този квартал, който би удовлетворил строителите, пазейки се общественият интерес. Той допълни, че инвеститорите са били на среща с Председателския съвет на Общински съвет, за да бъде разискват казусът.

На предстоящото заседание на старейшините, което ще се проведе на 7 декември, ще бъдат разгледани близо 50 предложения. Част от тях са подадените заявления за отпускане на финансова помощ от живущи в блока на ул. „Хан Аспарух", чийто покрив изгоря в края на ноември месец. „Пожарът унищожи цялото покривно пространство на жилищната кооперация, а от тоновете вода, която се изля за потушаване на пламъците, пострадаха всички апартаменти от първия до последния етаж", посочи председателят на ОбС Ивета Лазарова.

Три от предложенията на администрацията, касаещи продажба на общински жилища, ще бъдат оттеглени от вносителя, защото предстои да се изработи нови стратегия и програма за разпореждане с общинска собственост за настоящия мандат.

Съветниците ще разгледат и процедурата за провеждане на конкурс за избор на управител на „Диагностично-консултативен център I" ЕООД, както и ще определят  позиция и дадат мандат на представител на Община Стара Загора в Асоциация по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК" – Стара Загора, във връзка с провеждане на извънредно неприсъствено заседание на Общото събрание на Асоциацията. 

Вижте още