РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Гьоков към премиера Денков: Заблуждавате енергетиците, че изпълнявате споразумението, което подписахте с тях

Публикувано на:

Какъв е напредъкът по изпълнението на всяка една от 7-те точки на споразумението между управляващите и протестиращите на 3 октомври енергетици? Има ли неизпълнение в предвидените срокове и в какъв времеви хоризонт ще бъде изпълнена всяка една от тези точки? Въобще това правителство има ли намерение да работи по тяхното изпълнение?

Тези въпроси отправи към министър-председателя Николай Денков народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.

„Вече 2 месеца след подписването на това споразумение, бъдещето на българската енергетика и в частност на комплекса „Марица-изток“ става все по-неясно. Видимо е, че правителството вече пропусна много от сроковете по поетите ангажименти в голяма степен на вероятност няма да изпълни голяма част от тях, да не казвам всички“, посочи Гьоков.

„Думите Ви: „Тези централи, независимо дали са държавни или частни, имат свободата  да работят и пазарът ще реши кои ще останат.“, означават само едно – че не сте имали намерение да изпълнявате това споразумение“, каза още народният представител.

Георги Гьоков реагира на лишения от всякаква конкретика отговор на премиера, че по изпълнението на споразумението се работи и има напредък: „Работите, но май работите като едни хора, които преди години затриха трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Можете ли да ми кажете, например, по точка 5, където е поет ангажимент до 31 октомври от Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора да отпадне изграждане на териториално предприятие за конверсия на въглищните райони. Това отпаднало ли е, тъй като сме вече 1 декември? Мога да продължа по всяка една точка, Вие казвате: „Работим.“ Има една българска поговорка: за лудо работи, за лудо не стой. Нещо такова ми се струва, че правите.“

Той подчерта, че важно резултатите какви ще са и припомни на премиера за бившия вицепремиер Пеканов, който също „работи“ и накрая се е стигнало до протест на енергетици.

„Изпитвам силно съмнение, че Вие въобще имате намерение да изпълните това споразумение, а само заблуждавате хората от регион Стара Загора и „Мини Марица-изток“ със сладки приказки и накрая да осъмнем с това, че те да нямат работни места. Германия тръгна по този път преди известно време и само за първото полугодие на тази година е внесла 7 теравата електроенергия от Чехия и Франция. Ние, от износител на електроенергия, ще се превърнем в крупен вносител ли?“, заключи Гьоков.

Вижте още