РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Представители на „Надежда и домове за деца“ посетиха Стара Загора

Публикувано на:

Областният управител Ива Радева се срещна с представители на британската организация „Надежда и домове за деца“ и част от ръководството на организацията в „Надежда и домове за деца“ - Клон България. В разговора участваха Пит Гарет, директор „Глобални програми“ и Георги Симеонов, изпълнителен директор на Клон България.

„Надежда и домове за деца“ е посветила своята дейност изцяло на деинституционализация на деца, лишени от родителски грижи, а крайната цел е пълното премахване на институциите за деца и настаняването им в приемни семейства. „Нашата мисия е да работим за свят, в който нито едно дете не страда от вредите на институционалната грижа“, каза още в началото на срещата Пит Гарет. 

Британските и българските представители на организацията посетиха Стара Загора, за да видят на място напредъка на процеса по деинституционализация на деца, както и превенцията по изоставяне на деца в рискови семейства. От 8 години „Надежда и домове за деца“ работи по тези дейности в партньорство с Областна администрация чрез Областен координационен механизъм. В рамките на своята визита гостите посетиха няколко семейства, с които се работи на терен за превенция на изоставяне, Дома за медикосоциални грижи за деца в града и Център за настаняване от  семеен тип за деца с увреждания в кв. „Кольо Ганчев“.

„Областният координационен механизъм в Стара Загора е пример за отлично взаимодействие между държавните институции и неправителствения сектор. Когато има сътрудничество, нещата се случват, а тук за изкарването на децата от домовете и за превенцията на изоставянето е направено много“, каза Георги Симеонов. Той посочи като основно предизвикателство пред хората, занимаващи се с проблема, липсата на достатъчно приемни семейства.

„Впечатлена съм от Вашата дейност и отдаденост на каузата“, обърна се към представителите на „Надежда и домове за деца“ областният управител. Тя напомни, че чрез Областния координационен механизъм в Стара Загора досега са подкрепени над 100 семейства. На част от тях са осигурени общински жилища, на деца в тежко социално положение са били осигурени помощи според техните нужди. Областна администрация организира различни събития, за да популяризира стратегията за деинституционализация и приобщаване на деца към приемни семейства. „Надявам се след една година, когато дойдете отново, да има още спасени деца, които са намерили своя нов дом“, каза Ива Радева.

„България напредна много по отношение на извеждането на деца от социалните домове. Ще продължим да работим във вашата страна, защото имаме подкрепа от властите и виждаме добрите резултати“, каза в заключение Пит Гарет.

Вижте още