РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стара Загора има своите нови млади омбудсмани – Валентин Глушков и Станимир Тодоров

Публикувано на:

Единадесетокласниците Валентин Глушков и Станимир Тодоров са новата двойка млади омбудсмани, които ще подпомагат младежката общност на община Стара Загора. Те са възпитаници на ППМГ „Гео Милев" и в следващата година ще са генератор на добри идеи, полезни кампании и подобряване на връзката между институциите и младите хора. Тяхната платформа бе основана на иновативното образование, а една от основните им инициативи ще бъде провеждане на Месец на науката – изпълнен със срещи между младите хора, бизнеса и Тракийския университет. Част от идеите им са да реализират събития, пряко касаещи киберсигурността – тема, изключително актуална сред младото поколение.  

В конкурса за Млад омбудсман тази година участваха три двойки ученици – победителите Валентин Глушков и Станимир Тодоров, Деница Димитрова от ТГ „Княз Симеон Търновски" и Кристиян Руменов Конов от ПГОХ „Райна Княгиня" , както и Александър Христов и Атанас Стефанов от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански". Идеите, представени от всички участници, ще бъдат реализирани, стана ясно след провеждането на събеседването. Двете двойки, които не успяха да изпреварят победителите, ще бъдат част от новия Съвет на младите омбудсмани.

Минути преди да започне конкурсното представяне на кандидатите – три двойки ученици, участниците в конкурса, техните родители и приятели бяха приветствани от името на Община Стара Загора.

„За мен е огромна чест да ви поздравя, не само за приключването на мандата на младия омбудсман Георги Георгиев  и неговия заместник Диана Щерева, но и с избора на новата двойка млади омбудсмани за нашата община.  Тази идея се създаде и разви по време на моя мандат като обществен посредник. Преди четири години стартирахме много успешно и съм щастлива, че традицията се надгражда. По този начин допринасяме за създаването на устойчиви, креативни и отговорни млади хора, които влизат в ролята не само на лидери сред връстниците си, но и добиват критично и аналитично мислене. Това е ценен капитал, този опит няма къде другаде да се натрупа", сподели в началото на събитието Надежда Чакърова, която бе избрана за два мандата омбудсман, а след това пое ресор „Образование, здравеопазване и социални дейности" като зам.-кмет на Стара Загора. Тя припомни, че младите хора в града имат своите Млад кмет и Младежки общински съвет, две структури с дългогодишна история. „Работете заедно, ръка за ръка, за да бъдете в полза на всички младежи. Тук принципът е колкото повече, толкова по-добре – креативната заетост и възможностите за младите хора трябва да се множат. Развивайте се в нашия град, учете и работете, създавайте семейства. Каузата е една – Стара Загора да е млад, жив и изпълнен с добри перспективи град. Кабинетът ми е винаги отворен за вас – за решения, за предложения, за споделяне на проблеми", допълни зам.-кметът. 

Към учениците, техните родители и преподаватели се обърна и настоящият обществен посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя благодари от свое и от името на правния си сътрудник Георги Туртуриков на младия омбудсман Георги Георгиев и заместникът му Диана Щерева, които са изпълнили мандата си със съдържание и устрем. „Ние всички искаме обединено общество с младите хора, които да ни бъдат ориентир. Тези качества, които всички млади хора носите, са поучителни и много полезни за нас. Моделът, който създадохме във времето, се надявам да среща още повече последователи", пожела Иванка Сотирова.

„Заставам пред всички вас с много радост и емоция – днес в качеството си на зам.-кмет на Стара Загора, но и като първия избран обществен  посредник за нашата община. През 2009 година тепърва институцията бе създадена и имах честта да получа доверие и да заема тази позиция", сподели Павлина Делчева. „Моят съвет към вас е да не забравяте, че обществото, общината – това сме ние. Ние правим света около нас какъвто е. Наше задължение е да пазим правата на хората. Пазете чувствителността си към себе си и към околните – така може да вървим напред", обърна се тя към младите хора.

В конкурса по избор на новата двойка млади омбудсмани, провел се в зала 1 на Общинска администрация, участваха още Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование" на Община Стара Загора и Златица Радева – ръководител на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора.

Вижте още