РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Юбилей на Николай Моцов в "Евгений Онегин"

Публикувано на:

С ролята си на Ленски в премиерния спектакъл на операта „Евгений Онегин” от П.И.Чайковски на 23 ноември, своя юбилей – 50 житейски години, от които 25 на сцената ще отбележи Николай Моцов – солист на Държавна опера-Стара Загора. Незабравими са неговите образи в много постановки на Операта – „Пощальонът от Лонжумо”, „Севилският бръснар”, „Хубавата Елена”, „Травиата”, „Есмералда”, „Фауст” и много други оперни, оперетни и кантатно-ораториални творби.

За ролята си на Ленски Николай Моцов споделя: „Образът на Ленски е идеалистичен. За него честта, високите идеали, чистите чувства са над всичко. Природата му е романтична и в това е неговата трагедия, той идеализира хората. Смъртта му е символична, тя показва, че в живота, когато романтиката се сблъска с реалността, умира. За съжаление в обществото няма място за възвишените идеали на Ленски. Вокалната партия на героя е романтична и трагична , затова са толкова различни двете арии на Ленски. Първата е наситена с романтично звучене, а предсмъртната е  трагична още в своето въведение. Обичам тази роля, тя ми напомня, че някога и аз бях идеалист.”

Николай Моцов се дипломира с магистърска степен по специалността „Оперно пеене“ в Държавна музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, в класа на проф. Илка Попова, като впоследствие е асистент (2005), защитава докторска степен (2014), придобива академична длъжност „доцент“ (2016), вече е професор.

Носител е на първа награда от конкурса “Светослав Обретенов”, Голямата награда на конкурса “Парашкев Хаджиев”, Голямата награда и кристална плакета на “Съюза на българските композитори” на конкурса “Любомир Пипков”, както и втора награда на международния конкурс “Борис Христов”.

Дебютира в Русе с „Реквием “ от Моцарт (1998). През периода 2004-2006 година е стипендиант на фондация “CEE Musiktheater” към Щатсопера Виена, където специализира при проф. Оливера Миакович.

Работил е съвместно с Анна Томова-Синтова, Александрина Милчева, Елена Мосук, Джузепе Джакомини, Лео Нучи и др. Гостувал е на сцените на всички големи оперни театри в страната и в Холандия, Германия, Русия, Южна Корея, фестивалите в Солотурн (Швейцария), Палма де Майорка (Испания) и Европалия (Белгия).

От 2016 г. е солист на Държавна опера – Стара Загора.

Вижте още