РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Стара Загора отново ще бъде столица на оперното и балетното изкуство

Публикувано на:

Стара Загора посреща едно от най-емблематичните събития в света на културата – Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Традиционният форум отново идва с богата и интересна програма.

„Поздравления за целия екип на Старозагорската опера, ръководството ѝ реализира изключителна продукция, която поддържа културния, духовния и артистичния дух. Община Стара Загора ще продължи да стои зад всички, което Държавната опера прави", сподели кметът Живко Тодоров. Той подчерта, че отсега ще започне съвместната работа на двете институции във връзка с отбелязването през 2025 година на 100-годишнината на втората в България опера – тази под липите, както и 55-тия Фестивал на оперното и балетното изкуство. Живко Тодоров поздрави сърдечно и поднесе букет на оперната прима Веселина Кацарова - артистичен директор на Старозагорска опера, която в рамките на Фестивала провежда свой Майсторски клас.

Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева бе категорична, че Старозагорската опера поддържа ниво, което е високо не само за националните, но така и за европейските сцени.

„За 53-ти път Операта и Общината обединяват ресурс за провеждането на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. В програмата му няма да откриете познати заглавия, а главно такива, които по-рядко се изпълняват. С премиерата на „Евгений Онегин" нашата опера „задава вкуса" на фестивалната програма. В нея присъстват 5 опери, 2 от които на Вагнер, едно балетно заглавие, едно българско заглавие и безкрайно интересна съпътстваща програма", каза от своя страна директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов.

„Моят професионален път е започнал точно тук – в Стара Загора, по време на този фестивал. Няма нищо случайно! Ето, че той продължава да съществува, въпреки тежките времена в световен план. Това изкуство е живо, благодарение на всички хора, които се грижат за него. Артистите са вътре в него, но без подкрепа - организационен и финансов ресурс, няма как нещата да се случват", сподели Веселина Кацарова.

„Евгений Онегин" е лирико-психологическа опера, развива се в насока, коренно различна от италианските опери. Музиката е поставена върху изключително трудния текст на Пушкин. Чайковски е прекрасен оркестратор, изключителен мелодик. В музиката има толкова солиращи инструменти, които наподобяват самостоятелни концерти. С „Евгений Онегин" ще дадем отново висока летва за съизмерване с другите театри. Действието в операта ни потапя в свят, от който ние сме откъснати сега, в съвремието ни" – сподели пред представителите на медиите Ивайло Кринчев, главен диригент и диригент на постановката.

От своя страна режисьорът Славчо Николов разказа, че „Евгений Онегин" е първото оперно заглавие от П.И.Чайковски, върху което работи. „Чайковски е велик драматург и много голям режисьор. В операта правя човешки разказ на една класическа история „За ада на пропуснатите възможности". Със сценографа и автор на костюмите Гендони искахме представлението да е класическо, но и леко абстрактно. Чудесно работим и с Ромина Славова и Марсело Молина, които поставиха пластиката на „Евгений Онегин".

Веселина Кацарова се обърна със специална покана към своите почитатели – да посетят концерта на майсторските класове - своя и на Калуди Калудов, на 29 ноември от 19.00 часа в Операта, защото „бъдещето на Операта са младите изпълнители, които трябва да бъдат подкрепени и окуражени". 

Вижте още