РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан влязоха в ролите на съдии, прокурори и адвокати

Публикувано на:

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство, гр. Чирпан бяха специални  гости на Апелативен съд - Пловдив  по време на инициативата „Час на класа. Съдът отблизо“. Те бяха посрещнати от  председателя на Апелативен съд – Пловдив,  Магдалина Иванова.

Гимназистите останаха впечатлени от мерките за сигурност на входа на Съдебната палата. Те наблюдаваха как работи скенера, през който задължително преминава за проверка багажа на всички посетители.

Пред учениците беше представен случай на грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описание на жертвата пред полицията. Децата се включиха в разпознаването на „нападателя“. Те научиха как се снемат пръстови отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопроизшествието. След това петима ученици облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав. Други влязоха в ролите на прокурори и адвокати. По време на възстановката на съдебен процес учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“ от 6 години лишаване от свобода за извършителя на грабежа.

Техен учител в „Часа на класа“ беше съдията в Апелативен съд – Пловдив Христо Крачолов. Той разказа какви видове дела се разглеждат в съда. „Ако гледате репортаж по телевизията, само по цвета на папките можете да разберете какви видове дела разглежда съдебният състав, тъй като червените папки са за наказателните, а зелените – за гражданските дела“, каза съдия Крачолов. Той обясни на учениците какво символизира Темида – богинята на правосъдието, и защо на очите има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч.

С много емоции беше посрещната демонстрацията на служители от областно звено „Съдебна охрана“ към Министерството на правосъдието. Те направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и различни техники при конвоиране на задържани лица.

В „Часа на класа“ взеха участие 23-ма ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство, град Чирпан. Те бяха придружени от директора на гимназията Таня Тотева и техни преподаватели.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив  Магдалина Иванова награди с грамота всеки от учениците. Тя ги поздрави за активното участие и отличното представяне в „Час на класа. Съдът отблизо“, като им пожела да са здрави и успешни в училище и в живота.

Директорът на гимназията Таня Тотева благодари за прекрасния Час на класа, като каза, че вероятно той ще остане най-необикновения час за учениците, през който са научили много нови неща.

Вижте още