РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Прокуратурата повдигна обвинения по три досъдебни производства за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната

Публикувано на:

За периода от 9 до 13 ноември, в Районна прокуратура - Стара Загора са наблюдавани три новообразувани досъдебни производства по чл. 281 от Наказателния кодекс - срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната.

По всички от досъдебните производства са предявени обвинения до 24 часа след извършване на деянието. По трите производства е постановено 72-часово задържане на обвиняемите лица и по искане на наблюдаващия прокурор е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата.

Установено е, че двама от обвиняемите са украинец и турчин, а третият е български гражданин.  Те били наети да превозват мигранти чрез социалните мрежи, като им е обещавано добро заплащане. На тях им било разяснено, че няма да има наказателни последици от престъплението. На тримата били предоставени автомобили, които са наети или регистрирани на фиктивни собственици. Те се били спрени от полицията в района на автомагистрала „Тракия“, област Стара Загора. Превозвали са общо 44 мигранти, граждани на Сирия и Афганистан, които са настанени в бежански центрове в страната. Сред тях е имало и непълнолетни. Активните действия по разследванията продължават.

Районна прокуратура-Стара Загора провежда бързи разследвания и постановява предварителни задържания на извършителите  на тези престъплението с цел недопускане на укриването им.

Вижте още