РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Пуснаха Татяна Димитрова срещу парична гаранция

Публикувано на:

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Стара Загора, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо служител на РУО Стара Загора. Той е обвинен, че заедно с директора на институцията, е извършил две престъпления.

Обвиняемата Татяна Димитрова  и нейният защитник са оттеглили частната си жалба срещу определението на първоинстанционния съд, с която спрямо нея е взета мярката за неотклонение „задържане под стража“, поради отпадане на правния интерес от обжалване на съдебния акт. С постановление от 10 ноември на прокурор от Окръжна прокуратура - Стара Загора, определената й от съда мярка за неотклонение е изменена от „задържане под стража“ в  „парична гаранция“ от 2 000 лева. Поради това Пловдивският апелативен съд прекрати производството по частната жалба на Димитрова.

Срещу задържания мъж са повдигнати обвинения за това, че през периода от 2017 год. до 2023 год. се сговорил с Татяна Димитрова да извършват престъпления с цел да набавят имотна облага, като се възползвали от служебното положение на директора на РУО. Мъжът е обвинен, че е принуждавал директори на училища в региона да сключват договори с посочена от него фирма за доставка на безплатни закуски, обяд, извършване на строително монтажни работи и др. Деянията са наказуеми с “лишаване от свобода“ до шест години.

Апелативните съдии приеха, че от събраните до момента доказателства – постановление за привличане на обвиняеми лица, протоколи за разпит на обвиняемите, протокол за разпит на свидетели, може да се направи извода, че е налице обосновано подозрение в голяма степен за съпричастност на мъжа към обвиненията, които са му повдигнати. Той няма постоянен адрес, не притежава недвижимо имущество, живее в квартири на различни адреси в Стара Загора, които постоянно сменя. Не работи и използва леки автомобили на чужди лица. Налице са данни, че е хазартна личност, с избухлив характер и е склонен към пререкания и саморазправа с лица, с които не е в добри отношения.  За това съдът прие, че  има реална опасност да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Вижте още