РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Над 250 учени от Тракийския университет бяха наградени за публикационна активност

Публикувано на:

Над 250 учени бяха наградени за публикационна активност в Академичния информационен център по време на ежегодния семинар „Стимулиране на публикационната активност в Тракийски университет".

Номинациите бяха в следните направления:

  • Преподавател с най-много публикации за 2022 в списания с Q1
  • Преподавател с най-много публикации за 2022 год., индексирани в Scopus и Web of Sciences
  • Статия за 2022 год., получила най-много цитирания в Scopus и Web of Sciences
  • Прогресиращ  изследовател
  • Учен с принос за популяризиране и престиж на научноизследователската и развойна дейност в Тракийски университет

Събитието беше открито от ректора на университета проф. д-р Добри Ярков: „Тракийският университет е изследователски университет, той е в групата на Шампионската лига на университетите и с това трябва да се гордеем всички. Наши учени са публикувани във високо класни издания. Изключително удовлетворен съм, че вече всички работим като един екип – колеги от различни факултети работят заедно по общи научни проекти. Затова в научно-развойната дейност ще продължим да насочваме още повече ресурси. Проектите, които са подадени са за над 50 милиона евро с амбицията до края на мандата да станат 100 милиона. За тази цел трябва да има интердисциплинарност в колективите, всеотдайност, участие на млади хора, подготовка на повече докторанти, които да насърчаваме и които да ни наследят. Щастлив съм да съм сред вас днес и да ви насърча да бъдете още по-активни!"

Изключително интересна презентация на тема: „Дерматологична наука в Антарктика" изнесе проф. д-р Развигор Дърленски, който беше част от тридесетата българска антарктическа експедиция на остров Ливингстън. Проучването му е свързано с научноизследователските проекции върху кожата и физиологичните изменения при престоя на доброволци в Антарктида.

Близо 300 хиляди лева бяха насочени за материално стимулиране към учените от Тракийския университет за публикационна активност в различни номинации. Половината от сумата поема университетът, а другата част е финансирана от Министерство на образованието и науката.

Заместник-ректорът по научноизследователска и международна дейност доц. Дарина Заимова също отправи знак на признателност към подкрепата на ректора от името на академичната общност на Тракийски университет със специален подарък към проф. Добри Ярков.

Вижте още