РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Жълт код за дъжд и силен вятър в 15 области в страната

Публикувано на:

Днес още сутринта в северозападните райони ще завали дъжд. Обявен е жълт код за дъжд и силен вятър в 15 области в страната.

До края на денонощието, с придвижването на студения атмосферен фронт от северозапад на югоизток, валежи ще има в почти цялата страна. В югоизточните райони валежите ще са по-късно вечерта и през нощта срещу четвъртък, като там е възможно и да прегърми. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух.

Максималните температури ще са в широки граници: от 13-15 градуса в Северозападна България, където привечер валежите ще спират, до 23-25 градуса в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня ще духа югозападен вятър и ще има повече слънчеви часове.

Жълт код за дъжд и силен вятър е обявен в половин България. Кодът за потенциално опасно време е в сила за 15 области. 

В Благоевград, Пазарджик, Кюстендил, Перник, София град, София област, Монтана, Враца и Ловеч се очакват значителни валежи, на места е възможно да достигнат до 35 mm. До края на денонощието, с придвижването на студения атмосферен фронт от северозапад на югоизток, валежи ще има в почти цялата страна. В югоизточните райони валежите ще са по-късно вечерта и през нощта срещу четвъртък, като там е възможно и да прегърми.

Във Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора и Пловдив ще духа силен вятър. По-късно след обяд, при преминаването на студен фронт, ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили до 20-22 m/s.

Над Черноморието сутринта ще има ниска облачност, в отделни райони и мъгла. До обяд видимостта ще се подобри, облачността временно ще намалее до слънчево време. Следобед в северните райони облачността ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд, които по-късно вечерта и през нощта срещу четвъртък ще обхванат южните райони. На отделни места ще прегърми. През по-голямата част от деня ще духа до умерен югозападен вятър, по-късно следобед ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са 20-24 градуса. Температурата на морската вода е 18-20 градуса.

Над планините ще е предимно облачно, главно в следобедните часове с валежи от дъжд, значителни в масивите от Западна България. Преди обяд ще духа умерен югозападен вятър и все още ще е топло с максимална температура на височина 1200 метра около 14, на 2000 метра - около 7 градуса. Около и следобед вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Температурите бързо ще се понижават, с тях и височината, над която валежът ще е от сняг, вечерта ще се снижи до около 1500 метра.

В четвъртък ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в равнините и котловините ще има мъгла. Вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне. Температурите ще са близки до обичайните за средата на ноември, минималните между 3 и 8, а максималните - между 11 и 16 градуса.

В петък ще бъде предимно слънчево, преди обяд в равнините и котловините с мъгла. След обяд над Западна България ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Сутринта ще е доста хладно, с температури между 1 и 6 градуса. В западната половина от страната ще е почти тихо, в източната – с умерен южен вятър и ще се затопля.

Вижте още