РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков участва в събитието „Културата и образованието – мост между България и Турция" в Анкара

Публикувано на:

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков и заместник-ректорът по научноизследователска и международна дейност доц. Дарина Заимова участваха в събитието „Културата и образованието – мост между България и Турция" в Анкара. Събитието е по повод 100-годишнината на обявяването на Турция за Република от Кемал Ататюрк и е организирано от БТА.

Проф. Ярков заяви, че е впечатлен от това, което генералният директор на БТА Кирил Вълчев и българският посланик в Анкара Ангел Чолаков са направили. Кулминацията на събитието е оперният гала спектакъл „Тоска" на Софийската опера и балет в Анкара и Истанбул. Гала турнето на Софийската опера и балет е под надслов „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!" и е под патронажа на г-жа Десислава Радева, съпруга на президента на Република България, и на г-жа Емине Ердоган, съпруга на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

"Като ректор на Тракийския университет аз съм горд, че съм тук. Имаме десетки студенти от Турция, които са изключително мотивирани. Това са лекари, ветеринарни лекари основно, но чувствам със сърцето си, че започва един нов етап в нашето съвместно сътрудничество с Република Турция след стогодишнината й. Убеден съм, че Тракийският университет ще бъде част от този мост, който се създава между Турция и България в областта на образованието и науката", посочи проф. Ярков.

"Културата, образованието и науката създават най-бързите и лесни мостове между хората, защото там езикът, на който се говори, е един и същ. И съм убеден, че благодарение на това, което сеем днес, тези след нас ще берат добри плодове", изтъкна още ректорът на Тракийския университет в Стара Загора.

Той пожела успех на операта "Тоска" на режисьора Пламен Карталов, както и на националния пресклуб на БТА в Анкара. "Убеден съм, че ние често ще бъдем в този клуб като гости и ще продължим нашите контакти с университетите в Турция", добави в заключение проф. Добри Ярков.

Гастролът на Софийската опера в Турция със спектакъла „Тоска" от Джакомо Пучини е по идея на българското посолство в Анкара и лично на посланик Ангел Чолаков с подкрепата на българското министерство на културата. А получените приходи от оперния гастрол в Анкара и Истанбул ще бъдат насочени към районите, засегнати от разрушителните земетресения тази година.

Архивите на БТА пазят съобщения от паметни за Турция дни, когато се поставят основите на турската република. Това заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриването на срещата "Културата и образованието – мост между България и Турция".

По думите на Кирил Вълчев в архивите на БТА, която през 1923 г. вече е на 25 години, се пазят съобщения от паметните за Турция дни през октомври и ноември, когато се поставят основите на съвременната република.

 

Източник на снимки и информация: БТА

Вижте още