РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Близо 200 деца от Видин, Ловеч и Габрово учат жестов език чрез театър

Публикувано на:

Близо 200 деца от Видин, Ловеч и Габрово се запознават с жестовия език чрез театър благодарение на Vivacom Регионален грант. По време на целодневното събитие „Отвъд стената – заедно на приключение” те участват в интерактивна работилница и театрален спектакъл и така по интересен начин учат как да общуват с жестове. Проектът на фондация „Арт Бюро" е един от печелившите в осмото издание на Vivacom Регионален грант. 

Основната цел на проекта е да повдигне темата за толерантността към глухите хора и да запознае децата със специфичния начин на общуване с тях. Идеята се заражда още през 2021 г., когато фондацията създава кукленото представление „Отвъд стената“. Главните герои са геометричните фигури триъгълник и кръг, олицетворяващи различни персонажи, които иначе никога не биха дружили един с друг. Сюжетът разказва за това как всеки от нас среща пречки в общуването си с другите, породени от неразбиране. В постановката се използва както български вербален език, така и жестов език, защото едната актриса е със силно увреден слух. Благодарение на финансирането от Vivacom Регионален грант и Национален фонд „Култура“ представлението достига и до децата във Видин, Ловеч и Габрово. Освен че буди техния интерес към жестовия език и ги учи да бъдат по-толерантни, проектът представя един иновативен артистичен продукт в градове, където достъпът до подобни постановки, адаптирани за глуха аудитория, е ограничен. 

Когато първоначално създадохме постановката „Отвъд стената“, се получи неочакван парадокс – оказа се, че представлението привлича голям процент от чуващите хора, което силно ни изненада. Така се роди идеята, че трябва да направим обучение за деца под формата на игра, за да разберат те на какъв език говори представлението и да намалим изолацията между отделните социални групи. Доразвихме проекта и добавихме уъркшопове след постановката благодарение на подкрепата от Vivacom Регионален грант“, разказва Албена Тагарева, директор на Фондация „Арт Бюро“. 

Събитията във Видин, Ловеч и Габрово вече се радват на широк интерес не само от децата. Едно от представленията във Видин привлича възрастна публика, съставена основно от хора със специални потребности, както и младежи от Регионалния център за работа с хора с интелектуални проблеми. Това показва, че подобен вид форми на изкуство са изключително подходящи и подкрепящи развитието на хората със специални потребности. 

Vivacom Регионален грант подкрепя проекти на местните общности в областта на образованието и опазването на околната среда. През годините телекомът е дарил над 500 000 лв. за 108 проекта на 98 организации от 81 населени места. Кампанията се осъществява съвместно с Български център за нестопанско право.

 

Вижте още