РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

С пъстри събития честват празника си в село Преславен

Публикувано на:

С интересна програма тази година отбелязват Архангеловден – празник на село Преславен. От днес започват празничните събития, като част от тях са посветени на 115 години от създаването на НЧ „Димитър Наумов – 1908" и 35 години от сформирането на пенсионерския клуб в селото „Доньо Пехливанов".  Днес, в 11.00 часа, в залата на кметството в старозагорското село бе открита фотографска изложба, която показва „Кметовете на Преславен през годините от 1885 до днес", а малко по-късно е срещата с твореца Георги Георгиев и неговата първа стихосбирка „Вяра и въглени". Вторник предлага на жителите и гостите на Преславен среща със старозагорски поети в залата на читалището, началото е отново в 11.00 часа.

Празничният за преславенци 8 ноември ще започне с литургия в храм „Св. Архангел Михаил", а след нея ще бъдат поднесени цветя в знак на почит пред героите, загинали във войните. От 11.00 часа, в залата на читалището ще бъдат отбелязани двете годишнини, съпътстващи Архангеловден. Предвидени са мултимедийна презентация „За моето читалище с любов" и награждаване на заслужили читалищни деятели, самодейци и читатели. От 12.00 часа, на беседката в читалищния парк, децата от ОУ „Бойчо Русев" ще посрещнат БФЛИО „Поп Минчо Кънчев" – Стара Загора за „Урок по родолюбие".

В съботния ден – 11 ноември, тържествата започват отново в 11.00 часа с музикално-хумористична пиеса „Сбор в Преславен – свято нещо е курбана". Участие в нея ще вземат преславенци от ЖПГ „росна китка", МФГ „Жътвари" и ДГ „Росна китчица". По обед, центъра на селото ще огласят с български ритми ДТС „Настроение" – Стара Загора и оркестър „Стара Загора".

През празничната седмица има предвидени и други изложби, а в събота гостите на Преславен ще наблюдават хайдушка възстановка и демонстрация на калайдисване. 

Вижте още