РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Проф. Марин Добрев получи Почетния знак на областния управител

Публикувано на:

Ива Радева връчи Почетния знак на областния управител на известния изкуствовед и доскорошен директор на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев. Високото отличие му бе присъдено по повод Деня на народните будители и за изключителните му заслуги за съхраняването и популяризирането на съкровищата на българското изобразителното изкуство, за дългогодишната му дейност като изкуствовед, учен, директор на Художествена галерия Стара Загора, галерист, критик, общественик, преподавател и автор на книги.                              

На тържествената церемония присъстваха зам. областният управител Теодора Нончева, директорът на Художествената галерия д-р Катя Гюрковска, колеги на проф. Добрев от галерията, журналисти, част от екипа на Областна администрация.

„За мен е изключителна чест и удоволствие да Ви посрещна днес и да Ви връча това отличие. Вашите заслуги за културния живот на Стара Загора са огромни. Благодарим Ви от сърце за всичко, което сте направили като галерист, изкуствовед, преподавател и директор на Художествената галерия в продължение на повече от 40 години. Благодарим, че има хора като Вас, които продължават да събуждат искрата на духовността и вдъхновението, на любовта към изкуството у младите хора. Пожелавам Ви здраве, още повече енергия и все така да вдъхновявате младите хора, за да станат те следващите будители на идните поколения“, обърна се към проф. Добрев областният управител.

Проф. Добрев заяви, че е развълнуван и благодарен за отличието. „Благодаря на областния управител за вниманието и за това, че получавам признание за всичко, което съм направил през годините в този град. Аз всъщност дойдоха в Стара Загора с мисълта, че ще остана 3-4 дни, а ето, че съм тук вече повече от 40 години. За човек, който е поел някаква мисия, са много важни условията, в които работи. Останах, защото Стара Загора е град с огромни традиции. Тук хора са живели преди хиляди години. Щом и днес този град го има, значи хората са намерили смисъл да останат в него. Затова трябва да склоним глава пред предците ни, всеки от които е оставил своето камъче в мозайката на Стара Загора. И не само на Стара Загора, а и на България, на света. Духът на един град не е минало, той винаги е настояще. Ако искам моят град да върви напред, трябва първи аз да направя нещо за него. На всички, които имат мисията да поддържат духовността, пожелавам мъдрост и добронамереност“, каза след получаването на отличието проф. Марин Добрев.

Директорът на Художествената галерия д-р Гюрковска също се обърна с думи на признателност към своя предшественик. „Щастливи и горди сме, че продължаваме делото на проф. Добрев. Това, което той ни остави, е безценно. Благодарни сме за неговите трудове, които са отправна точка за нашата работа. Те са нашата библия, един безценен справочник, който гледаме постоянно“, каза д-р Гурковска.        

Вижте още