РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

На 1 ноември отличиха будителите на Стара Загора

Публикувано на:

В залата на Културен център „Стара Загора" бяха връчени наградите „Анастасия Тошева" и „Млад учител", присъждани за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара Загора. В празничната вечер бяха дадени и наградата „Митрополит Методий Кусев" на Регионално управление на образованието – Стара Загора и наградата „Будител на Стара Загора", учредена от Съюза на учените – Стара Загора.

С химн на Народните будители бе дадено началото на тържествената вечер. Поздрав към присъстващите отправи временно изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора Радостин Танев. „Честит празник, скъпи будители. Заставам пред вас, учители и будители, с огромно вълнение и истинско уважение, защото знам, че работата ви не е никак лесна. Знам, че отговорността за бъдещите поколения стои пред вас и знам, че вие успявате да разпръсвате знанието с лекота. Вие сте тези, които учат децата ни и същевременно помагате за бъдещето и развитието на поколенията. Нека повече хора се насочат към тази благородна и раздаваща се професия. Бъдете здрави!", приветства в началото на събитието Радостин Танев.

Той връчи и наградите плакет „Анастасия Тошева" на Педагогически колектив на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски" за високи постижения в образователната дейност и професионалното обучение на възпитаниците. Плакет заслужиха и Педагогически колектив на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков" за завоювани призови места на възпитаници на училището, иновации и високи постижения в образователния процес, както и Екатерина Йовчева, старши учител по математика в Основно училище „Кирил Христов" за постигнати високи резултати на нейни ученици, за иновативни образователни практики в сферата на математиката и екологичното образование и проф. д-р Галя Кожухарова, директор на Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите при Тракийски университет за утвърждаване на институцията с богата научно-изследователска дейност и иновативни практики.

С единодушно решение, с плакет „Млад учител" се удостоиха всички номинирани - Мария Даскалова, учител по китайски език в Средно училище „Максим Горки", Кристиан Емил Михайлов, учител по информатика и информационни технологии в Средно училище „Иван Вазов", Красилена Калъчева-Иванова, учител по български език и литература в Национална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов", Делчо Делчев, учител по български език и литература в Национална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов", Петър Иванов, учител по английски език в Национална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов" и Ралица Бояджиева, учител по информационни технологии в Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев".

Поздрав към публиката отправи Зара Узунова - ученичка от 12 клас по специалността "Поп и джаз пеене" в Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова", с песента „Учителко, целувам ти ръка" на Росица Кирилова.

За пета поредна година се връчва и ежегодната награда на Регионално управление на образованието - Стара Загора „Митрополит Методий Кусев". С отличието се удостояват директори, учители и педагогически колективи за значими постижения в професионалната преподавателска дейност и принос в системата на предучилищното и училищното образование. Те бяха връчени от началника на РУО Татяна Димитрова.

Наградата за "директор на детска градина" за доказано постигнати резултати се връчва на директор - носител на новаторски дух, и работещ с огромно желание с децата професионалист - Петя Копанова, директор на ДГ № 20 „Мир". С наградата за "учител в детска градина" се удостои Зорница Делчева, учител в ДГ №11 „Загоре". Приза за непрестанната грижа във възпитателно-образователния процес получи и колективът на ДГ  № 7 „Светулка".

В  категория "училища", наградата  „Митрополит Методий Кусев" получи директорът на СУ „Васил Левски", гр. Гълъбово Нели Кючукова. „Учители в училище" бе отредена за Стоянка Търгова от СУ „Пейо Яворов", гр. Чирпан. В направление „Педагогически колективи" удостоен бе екипът на Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски" - Стара Загора.

Малко преди обявяването на носителите на наградата „Будител на Стара Загора", Добромир Добрев - ученик от 12 клас по специалност "Саксофон" в Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова" изпълни  "Скарамуш" на Дариус Мийо.

Доц. Васил Хаджиилиев обяви и носителите на приза „Будител на Стара Загора" - Магдалена Ралчева, кинорежисьор и създател на кинофестивала „Златната липа", и поетесата Мария Донева.

„Благодаря за тази номинация, която е доказателство, че изкуството и науката се допълват. Честит празник, будители, бъдете здрави и вдъхновявайте. Тази награда е много специална за мен, защото е признание на старозагорската общественост и оценка на публиката за дейността на фестивала през тези вече 11 години", сподели Магдалена Ралчева. Кратък клип с моменти от  Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа" бе представен пред гостите.

„Тази награда не е просто една радост и една чест. Тя не е важна само за мен, а за всички учители и будители, на които усилията не са напразни", каза Мария Донева. Празничната вечер завърши с  рецитал на поетесата пред насъбралата се публика.

Вижте още