РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Елена Нонева, „Неутрална България“: Общината е нашият дом и трябва да го направим по-приветлив

Публикувано на:

Елена Нонева живее  и работи като адвокат в Стара Загора. Член е на Централния Съвет на Съюза на Юристите в България и е председател на дружеството в Стара Загора. Омъжена е. Има две деца.

 

Г-жо Нонева, доста пъстър е съставът на кандидатската листа за общински съветници на Местна коалиция „Неутрална България“. Какво обединява хората в нея?

Обединява ни идеята за по-добро развитие на община Стара Загора, за превръщането й в стабилен икономически център, в средище, в което хората искат да останат да живеят, а не да напускат. Общината не е гара, тя е нашият дом и ние следва да го направим по-приветлив.

Сред приоритетите на коалицията е икономически растеж на община Стара Загора. Намеренията Ви в това направление какви са? 

Община Стара Загора значително изостава в своето икономическо развитие. Разположена е в центъра на страната, където може да бъде развита логистиката, да бъдат привлечени много инвеститори, да бъде развит туризмът. За съжаление това липсва. Създаването на нови работни места ще даде възможност на завършващите млади хора да останат в общината, да живеят и да работят в нея. Общината има нужда от различни видове работни места, а не само да се развива търговията. Ако се сравним с Пловдив, ние значително изоставаме в икономически план. А ако затворят ТЕЦ-овете и мините, общината ще напуснат още хора, което не е желателно. Затова трябва да се предприемат спешни мерки за икономическото развитие на община Стара Загора. Създадените икономически зони без инвеститори в тях не означават нищо. За икономическото развитие следва да се подпомогнат средният и дребният бизнес, да се развие туризмът, летището да се отвори, а не да се променя неговият статут. Старозагорските минерални бани следва да се развият като национален курорт, който може да носи значителни приходи на общината. За това ще работят общинските съветници от МК „Неутрална България“.

Ще работите за подобряване на ефективността на сметосъбирането. Какво трябва да се направи за това?

Трябва да се изготви нова схема на сметосъбиране и сметоизвозване. Сега събираме „разделно“ отпадъка, много пари се похарчиха нецелесъобразно, за да учим за това, но нямаше резултат. Събирането не е разделно, което обезсмисля вложените средства за кампании и закупените контейнери. Това налага да се създаде нова схема на разделно събиране и извозване, за да може отпадъкът да се преработва по-пълноценно и да носи приход за общината. За целта трябва да се поставят кошчета за разделно събиране в детските градини, училищата, парковете и по улиците, за да може това събиране да се превърне в навик за хората, а не да бъде задължение, както се приема сега. Трябва да се задължат търговците в големите вериги магазини, както е в страните от Европейския съюз да поставят машини за изкупуване на пластмасови бутилки, кенчета и стъклени бутилки. Това значително ще намали изхвърлянето на този вид отпадъци. Като членове на Евросъюза е добре да ползваме утвърдените добри практики.

За Местна коалиция „Неутрална България“ гласувайте с листа  № 71, а за Елена Нонева с преференция 101!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте още