РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Учебната година няма да бъде удължавана

Публикувано на:

Учебната година няма да бъде удължавана. Тя ще завърши електронно, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване.

„Направили сме така, че годишните оценки да могат да се оформят само с 2 оценки за срока“, каза образователният министър Красимир Вълчев.

Датите за провеждането на зрелостните изпити са 1 и 3 юни - 12 дни по-късно от първоначалните дати. Матурите по желание ще бъдат проведени на 2 и 4 юни. Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, с което завършилите средно образование ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина. 

Началото на изпитите ще бъде в 9 часа, с час по-късно от първоначално обявеното време за започване на матурите. 

В зрелостния по български език и литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров и „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще е на 15 юни по български и литература, и на 17 юни по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.

От изпита отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.

снимка: БГНЕС

Вижте още