РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Националният фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност" очаква своите участници

Публикувано на:

За пореден път, пет старозагорски читалища - НЧ „Развитие – 1918", с. Оряховица, НЧ „Развитие – 1878", с. Дълбоки, НЧ „Пробуда – 1927", с. Горно Ботево, НЧ „Стефан Генчев – 1901", с. Хрищени и НЧ „Димитър Наумов – 1908", с. Преславен, се трудят усилено, за да реализират шестото издание на Национален фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност". Целта му е да запази и предаде богатството на българския фолклор, свързан със зимните празници от декември до март (Варвара и Сава, Никулден, Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, Васильовден/Сурваки/, Ивановден, Йордановден, Бабинден, Сирни заговезни, Трифон Зарезан и др.). Родолюбивото събитие осъществява и приемственост между различните поколения, възпитавайки у тях любов към родния край, миналото, песенното и словесно фолклорно богатство. Всяка година домакин на фестивала е различно населено място от организиращите го. Тазгодишното издание ще очаква участници и гости в село Оряховица. Фестивалът е без възрастови ограничения и в него могат да участват както индивидуални изпълнители – певци, танцьори, инструменталисти и разказвачи, така и колективни – певчески и танцови групи, групи за народни обичаи и ритуали, ансамбли. Необходимо е да попълнят и подадат заявка за участие в срок до 1 декември, както и да се съобразят с изискванията за продължителност – индивидуалните участници имат до 6 минути, певческите групи до 8 мин., обичаите и ритуалите трябва да бъдат изпълнени до 10 мин., толкова е времето и за танцовите групи и ансамбли. Важно условие е и едно от изпълненията да бъде по темата на фестивала.

Няма такса за участие, а разходите за транспорт и от личен характер са за сметка на изпълнителите. Организаторите напомнят, че колективите, включени в конкурсната програма, е желателно да подготвят тематични гозби, характерни за зимните празници, а те ще бъдат част от кулинарна изложба и също ще се състезават за оценка от журито.

Участниците в конкурса ще получат грамоти и сувенири, а специално жури ще излъчи най-добрите изпълнители.

До 1 декември, НЧ „Развитие – 1918" в Оряховица очаква творби за конкурса за ръчно изработени коледни картички, сурвачки, кукерски маски и сувенири, които трябва да бъдат придружени от информация за автора им – три имена, адрес и телефон за контакти.

Заявки за участие и в конкурсната програма на фестивала и в творческата надпревара се приемат до 1.12.2023 г.  на адрес: с. Оряховица, община Стара Загора,  за НЧ „Развитие -1918" или на  ел. поща:  [email protected] и beroe_[email protected]. Телефони за връзка: 0897 933 422 - Валя Готева, 088 221 1646 - Танка Бабадалиева. 

Вижте още