РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

84 млади поети се борят за Златното яйце

Публикувано на:

Сред 84 млади поети избира журито новия носител на Златното яйце – голямата награда от Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2023.  Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора отбелязва 40-ото си поредно издание, за което кандидатстваха общо 88 поети от страната. Четирима от изпратилите свои творби обаче не са спазили строгия регламент на конкурса: навършили са 25 години в месеците преди отчитането на конкурса, въпреки това и техните произведения са представени на журито.

Рутинен е превесът на нежния пол сред участниците в поетичния конкурс - 64 момичета срещу 24 момчета. Тийнейджърите на възраст 18 - 21 години са преобладаващата част сред осмелилите се да споделят с публика своите стихове. Справката по населени места сочи, че поезия се пише във всички кътчета на страната ни. Традиционно София е с най-сериозно присъствие, догонвана от Русе, Пловдив, Велико Търново, Бургас и, очаквано, от града-домакин Стара Загора с 4-ма представители.

Резултатите ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 27 октомври 2023 г., петък, от 18:00 часа в Градска художествена галерия. Освен награждаването публиката ще чуе и рецитал на отличените млади творци и ще бъде връчено „Златното яйце“.

Част от тържествената програма ще е форматът „Актьори срещу поети” – литературно-театрални опити с участието на лауреатите на конкурса Оля Стоянова, Мария Донева, Пламен Дойнов и артисти от Драматичен театър „Гео Милев”.

Преди кулминацията ще премине и премиерата на стихосбирката „Алвеоли от хартия“ на Даница Христова, носител на Голямата награда от XXXIX Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев“ – Стара Загора 2022.

В програмата на конкурса и Есенните литературни дни е включена и срещата ден по-рано с Теодора Тотева и стихосбирката й „На сантиметър от чудото”.

Поетическата работилница за млади поети и за журито на конкурса „Веселин Ханчев“ ще се проведе на 28 октомври, събота, от 10.00 часа в къща музей „Гео Милев“. Литературният форум е организиран от библиотека „Родина“, Община Стара Загора и Къща музей „Гео Милев“.

Вижте още