РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Старозагорската опера – домакин на четвъртото издание на Международния хореографски конкурс LINKAGE

Публикувано на:

LINKAGE е международен хореографски конкурс за съвременни хореографски миниатюри – сола и дуети с продължителност от 5 до 13 мин. В предварителната селекция са кандидатствали над 220 хореографа от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Някои от хореографите предлагат по повече от една миниатюра. Основните критерии, по които се провежда селекцията на финалистите са оригиналност на концепцията, работа с изпълнителите, музикален прочит, хореографска лексика, техническо ниво на изпълнението.

„Това, което търсихме е специфична лексика и разнообразие на стиловете, защото съвременният танц може да се каже, че е танц без ограничения в използването на различни техники, похвати, принципи на движение и пр. Задачата на журито в предварителната селекция, в състав: Ангелина Гаврилова, Валери Миленков и Филип Миланов, бе много сложна поради изключително високото ниво на голяма част от подадените кандидатури. На първия етап от предварителната селекция бяха отсяти около 50 хореографа, а на следващия етап журито избра 10 финалисти и 23 хореографа, които влязоха в "Чакащ лист". В него хореографите бяха подредени по ред, по който могат да заемат място във финала, в случай, че някой от избраните финалисти не потвърди своето участие. Идеята ни занапред е да увеличим обема на конкурса, за да можем да каним като финалисти повече от 10 хореографа, защото с всяка година наблюдаваме засилване на интереса за участие и повишаване на нивото на кандидатите. Тазгодишните финалисти са от Италия, Испания, Португалия, Германия, Бразилия, Аржентина и Китай”,  споделя Филип Миланов.

Журито, което ще оценява финалистите на конкурса е различно от това за предварителната селекция, за да нямат неговите членове вече изградено мнение и да оценяват безпристрастно от първото гледане на живо. Председател на журито е примабалерината и артистичен директор на балета на Държавна опера - Стара Загора - Силвия Томова, а останалите двама членове са: Живко Желязков - хореограф и артистичен директор на Танцова компания "Дерида" и Вилислав Прагер - хореограф, пърформър и съосновател на "Антистатик" - фестивал за съвременен танц и пърформанс.

Наградите, които ще бъдат връчени са следните:

Първо място - 6 000 лв.

Второ място - 3 000 лв.

Трето място -  2 000 лв.

Ще бъде присъдена и специална награда на публиката на стойност 1 000 лв. Зрителите ще имат възможността да гласуват и да изберат своя фаворит.

Ще бъдат връчени и специални награди, по преценка на журито:

  • 20 дневна творческа резиденция в София, връчена от Фондация "Арт Линк" и Живко Желязков. Резиденцията ще се проведе през 2024 г. в пространството на Сцена "Дерида".
  • Творческа резиденция през 2024 г. за работа с балетистите от Държавна опера - Стара Загора. Избраният хореограф ще бъде поканен да създаде нова авторска танцова творба, която да остане в репертоара на балета.

В първата конкурсна вечер на 29 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера зрителите ще могат да видят авторските хореографии на номинираните финалисти и да изберат своя фаворит за наградата на публиката.

На 30 октомври от 19.00 часа ще се състои церемонията по награждаването и заключителната танцова гала вечер, на която ще бъдат обявени наградите и ще бъдат представени изпълненията на наградените, както и на гост-изпълнители.

Проектът е финансиран от Национален фонд култура по програма "Възстановяване и развитие на частни културни организации" и Министерство на културата.

Вижте още